Tutkimusyhtiö Frost & Sullivan arvelee reunalaskennan (edge computing) markkinoiden paisuvan 7,2 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä. Tutkijat kuvaavat reunalaskentaa teollisuuden "perustavan luokan teknologiaksi", jota jopa 90 prosenttia yrityksistä siirtyy käyttämään tuotannossa jo parin seuraavan vuoden aikana.

Samalla monet muut avainteknologiat mullistavat teollisuuden toimintaa. Näitä teknologioita ovat 5g-verkot, etävalvonnan ja -hallinnan järjestelmät sekä teollisuusrobotit, autonomiset ajoneuvot ja itseohjautuvat työkoneet.

Sanalla sanoen tehtaista ja niiden tuotantolinjoista tulee koko ajan älykkäämpiä, TechRepublic kirjoittaa.

Reunalaskenta rajulla kasvu-uralla

Frost & Sullivanin tutkimusjohtaja Renato Pasquinin mukaan reunalaskennan markkinat kasvavat viiden vuoden aikana keskimäärin 157,4 prosentin vauhdilla vuosittain. Markkina paisuu viime vuoden reilusta 64 miljoonasta dollarista 7,23 miljardiin dollariin vuoteen 2024 mennessä.

"5g-verkkojen tulo markkinoille yhdessä iot-järjestelmien kehittymisen kanssa tuo enemmän laskentavoimaa lähelle käyttäjiä. Näissä skenaarioissa luodaan teollisuuden reunalaskennalle lisää sovelluksia ja käyttökohteita", Pasquini selostaa.

Hänen mielestään 5g-verkot ja reunalaskenta tarjoavat myös kaikille kiinnostuneille kaupallisille teleoperaattoreille lisää mahdollisuuksia tarjota teollisuudelle uusia palveluja ja tuotteita.

Analyytikoiden mielestä teleyhtiöiden pitää pystyä tarjoamaan yrityksille alusta loppuun saakka toimivia 5g-ratkaisuja, jos ne mielivät kilpailla samaan aikaan yleistyvien yritysasiakkaiden yksityisverkkojen kanssa.

Teollisuus ei hevillä luota kaupallisiin mobiilioperaattoreihin (mno, mobile network operator), vaan yritykset haluavat luoda omat, suojatut ja paikalliset verkkonsa. Näin herkkä data pysyy varmimmin yritysten hallussa.

Siksi teleoperaattoreiden kannattaa hakeutua yksiin pilven palvelutarjoajien sekä tekoälyä, oppivia koneita ja konenäköä kehittävien yhtiöiden kanssa. Näin reunalaskennasta ja 5g-verkoista saadaan kaikki irti esimerkiksi itseohjautuvien ajopelien, drone-kuljetusten ja muiden uusien teknologioiden, kuten lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden tiimoilta.

Myös Cisco Systems näkee valppaina pysyttelevien 5g-operaattoreiden tulevaisuuden valoisana. Yritysten omien verkkojen kilpailusta huolimatta Cisco on nostanut arviotaan operaattoreiden yrityspuolen 5g-markkinaosuuksista. Viime vuoden 30 prosentin b2b-kakku paisuu 55 prosenttiin vuonna 2025, verkkolaitevalmistaja povaa.

Reunat kehittyvät jo ennen 5g:tä

Frost & Sullivanin tutkijoiden mielestä 5g-verkot ja reunalaskenta tarjoavat sekä kuluttajille että yrityksille rajattoman innovaatioiden kimaran seuraavan vuosikymmenen kuluessa.

Kuluttajille on tarjolla uusia elämyksiä ja kokemuksia vallankin 5g-pelien sekä ar-, vr- että uhd-videostriimauksen alueilla. Yritysmaailmassa reunalaskennan käyttökohteita ovat teollisuus 4.0:n kaltainen edistynyt tuotanto, automatisoitu kaivostoiminta, täsmämaatalous ja muut teollista internetiä (iiot, industrial internet of things) käyttävät alat.

Sitä paitsi tutkijoiden mielestä reunojen osuus ei jää odottelemaan 5g:n peiton kehittymistä, vaan suurin osa datasta tuotetaan ja käsitellään verkkojen reunoilla jo ennen 5g:n valmistumista.

Tästä selvänä merkkinä voi pitää suurten pilviyhtiöiden tunkua reunalaskennan markkinoille. AWS, Microsoft Azure, Google Cloud ja IBM Cloud häärivät jo täyttä häkää 5g-operaattoreiden kanssa teollisen reunalaskennan kentillä.

Tutkijat huomauttavat myös siitä, että vaikka Yhdysvaltain, Euroopan Aasian suurimmat teleoperaattorit ovat löytäneet yhteisen sävelen isojen pilviyhtiöiden kanssa, on tähän mennessä nähty vain harvoja kaupallisia menestyshankkeita. Toistaiseksi 5g-verkot ja reunalaskennan järjestelmät pelittävät vain kaikkein suurimmilla metropolialueilla.