Otaniemestä kuuluu kummia. Aalto-yliopistossa pitkään mobiiliverkkoyhteyksiä tutkinut Jukka Manner on sitä mieltä, että 5g-verkon kanssa ollaan lähdetty hätäilemään.

Manner johtaa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen professorina mobiiliverkkojen nopeutta, saatavuutta ja kapasiteettia tutkivien Nettitutka- ja Netradar-sovellusten kehitystä. Jälkimmäinen kerää tietoa verkon käyttökerroista mobiiliverkossa.

”Meillä on tietokannassa liki 200 miljoonan käyttökerran data viimeisen puolen vuoden ajalta. Tällä hetkellä käyttökertoja tulee kantaan 60 miljoonaa kuukaudessa.”

Netradarin algoritmit pystyvät päättelemään, onko rajoittava tekijä verkkoyhteys vai se, että käytössä oleva palvelu ei lähetä enempää dataa. Kaikilla niillä kerroilla, joissa verkko ei ole ollut rajoittava tekijä, päästään keskimäärin 8,9 megabittiin sekunnissa. Sen suurempia nopeuksia suomalaiset eivät näytä tarvitsevan.

Tulos tuntuu alhaiselta, mutta pitää ottaa huomioon, että tes­taus kattaa pelkästään mobiilikäytön. Testi ei pysty mittaamaan 4g:n käyttöä reitittimen kautta, ja siellä dataa liikkuu huomattavasti enemmän.

Lue myös:

Noin joka neljännellä käyttökerralla mobiiliverkko hidastaa nopeutta. Vähiten verkko näyttäisi rajoittavan nopeutta rannikkoalueilla, mutta sisämaahan mentäessä tulee yhä enemmän keltaisia ja punaisia tuloksia. Punainen tarkoittaa, että verkko on niin kuormittunut, ettei se käytännössä enää pysty palvelemaan käyttäjää.

”Sisämaan pienille paikkakunnille on lyöty 4g-tukiasema, joka vähitellen täyttyy, mutta operaattoreiden budjetista ei tunnu riittävän rahaa täydentämään niitä vuosiin perustamisen jälkeen.”

Suomalaiset ovat maailmanlaajuisesti ainutlaatuisessa asemassa, sillä täällä saa kiinteällä kuukausimaksulla siirtää dataa rajattomasti. Tällä on sekä hyvät että huonot puolensa: viisi prosenttia kovimmista käyttäjistä käyttää yhtä paljon kuin loput 95 prosenttia suomalaisista. Silti maksamme kiinteää, kaikille samansuuruista hintaa liikenteestä, joka ei todellisuudessa ole ilmaista.

Keskimäärin suomalainen siirtää dataa 12 gigatavua kuukaudessa.

”Onko hinnoittelumalli oikea, jos satoja gigatavuja kuukaudessa kuluttava käyttäjä maksaa saman hinnan kuin kolme giga­tavua kuluttava? Maksaako suuri enemmistö pienen vähemmistön käytöstä?” Jukka Manner kysyy.

4g-liittymien hinnoittelu on kuin lounasbuffet. Kaikki maksavat lounaastaan kympin, vaikka joku voi syödä kahdenkympin ja joku toinen vain viiden euron edestä. Mittakaava on vain toinen. Jos lounasbuffa olisi kuin mobiilidataliikenne, söisi viisi prosenttia lounaalla kävijöistä tuhannen euron edestä.

”Jos katsoo siirtymää 2g-, 3g- ja 4g-verkkoihin, on kullekin sukupolvelle ollut selvä tarve. 5g:lle ei sellaista ainakaan nopeudessa ole. Tuntuu että yritetään keksiä käyttökohteita, jotta voidaan perustella 5g-verkon rakentaminen. Jos niistä jotain voi päätellä, niin 5g-verkko rakennetaan lähinnä yrityskäyttöön eikä kuluttajille.”

”Nykyinen 4g-verkko riittää helposti seuraavat viisi vuotta, jos se ei olisi niin ruuhkainen. Onko 4g-verkossa jotain sellaisia teknisiä rajoituksia, minkä takia sitä ei haluta kehittää?”

”En keksi yksityiskäytössä yhtään sovellusta joka tarvitsisi 5g:n mahdollistamia nopeuksia. Gigahertsitaajuuksilla toimivan 5g-verkon saatavuus tulee kaiken lisäksi olemaan aluksi todella rajallista, luultavasti vain suurten kaupunkien keskustoissa, aivan kuten 4g-verkon alkuvaiheessa. Olisiko viisaampaa suunnata enemmän voimavaroja liian ruuhkaisen 4g-verkon kapasiteetin paranteluun?”

Vänskä Olli

Operaattorit vastaavat Jukka Mannerille, että 4g-verkkoa kehitetään myös jatkossa.

Elisan Eetu Prieur in ja DNA:n Jarkko Laari n mukaan Mannerin keräämä data kertoo vain osan tilanteesta, koska mobiilipäätelaitteet vastaavat vain puolesta 4g-verkon kokonaisliikenteestä.

Prieurin mukaan heidän asiakkaillaan vain joka kymmenes 4g-liittymä on reitittimessä, mutta ne käyttävät puolet kaikesta 4g-dataliikenteestä. Keskimäärin 4g-reititin liikuttaa yli sata gigatavua kuukaudessa, eli viisi kertaa enemmän kuin 4g-verkossa oleva puhelin.

DNA:n Jarkko Laari ei kerro yhtä tarkkoja lukuja, mutta toteaa reitittimen käyttämän datamäärän olevan moninkertainen älypuhelinkäyttöön verrattuna. Hänen mielestään kyse ei ole pelkästään nopeudesta.

”5g-tekniikka laskee verkkokapasiteetin yksikköhintaa ja parantaa käyttökokemusta suurempien datanopeuksien ja pienempien viiveiden muodossa. 4g- ja 5g-radiotekniikan keskeinen ero on siinä, että esimerkiksi yksi gigabitttiä sekunnissa -suuruisen kapasiteetin toteuttaminen 4g-tekniikalla vaatii tukiasemalla useita radioyksiköitä, kun uusilla 5g-taajuuksilla mahdollisesti jopa moninkertainen kapasiteetti pystytään toteuttamaan yhdellä radioyksiköllä”, Jarkko Laari sanoo.

”Palvelukokemus on monen tekijän summa ja mobiiliverkoista ei koskaan tule täysin homogeenisia. 5g-tekniikkalla mobiilikapasiteettia pystytään toteuttamaan kustannustehokkaammin, mikä mahdollistaa hyvälaatuiset palvelut edullisesti myös tulevaisuudessa. 4g tulee vielä vuosia olemaan päämobiilitekniikka, johon tullaan investoimaan merkittävästi myös tulevaisuudessa. Yksi uuden 5g-tekniikan etuja on, että verkkoresursseja voidaan dynaamisesti allokoida 4g- ja 5g-tekniikan välillä.”

Lue Mikrobitin juttu 5g-tekniikasta ja sen mahdollisuuksista.