5g-verkkoon liittyvät salaliittoteoriat ja terveyshuolet ovat levinneet ympäri maailmaa. Pahimmillaan salaliittoteoriat ovat johtaneet verkkomastoihin kohdistuviin tihutöihin.

Esimerkiksi Hollannissa 5g-teknologian käyttöönottoa on yritetty estää oikeusteitse. Hanke kuitenkin karahti kiville Haagin alueoikeudessa.

Keskiviikkona suomalaiselle Kansalaisaloite.fi-sivustolle ilmestyi ilmestynyt kansalaisaloite otsikolla ”5g-verkon käyttöönottoa on lykättävä, kunnes sen vaikutukset luontoon ja ihmisen terveyteen on selvitetty”.

Aloitteessa vedotaan ”useisiin tutkimuksiin”, joiden mukaan 5g-verkon säteily on todettu haitalliseksi. Kuitenkaan yhteenkään tutkimukseen ei tekstissä suoraan viitata, ainoastaan Euroopan parlamentin raporttiin, jossa tarkastellaan langattomien 5g-verkkojen vaikutusta ihmisten terveydelle.

Tekstissä väitetään, että aloitteen taustalla on joukko lääkäreitä:

”Aloitteen allekirjoittaneina lääkäreinä vaadimme, että eduskunta ryhtyy asianmukaisiin toimiin 5g-teknologian käyttöönoton pysäyttämiseksi Suomessa”, tekstissä todetaan.

Onko 5g vaarallinen?

Tämänhetkisen tiedon mukaan 5g ei ole ihmiselle vaarallinen tekniikka. Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan radiotaajuiselle säteilylle altistumisen kannalta 5g:n käyttämät 1 GHz ja 3,5 GHz taajuusalueen tukiasemat eivät poikkea merkittävästi jo käytössä olevien matkaviestintekniikoiden (2g, 3g, 4g) tukiasemista.

”Tämänhetkisen tiedon valossa altistuminen tukiasemien radiotaajuiselle säteilylle ei tule nousemaan merkittävälle tasolle 5g-verkon käyttöönoton myötä”, Stukin verkkosivuilla kerrotaan.

Mikrobitti on käsitellyt 5g-verkon vaarallisuutta muun muassa tässä artikkelissa, jossa asiaan ottaa kantaa myös Aalto-yliopiston fysiikan professori.