Mikrobitti testasi neljä erilaista vpn-palvelua kesäkuun lehdessä: mukana olivat F-Secure Freedome, Mullvad, NordVPN ja VyprVPN.

Lue testi täältä.

Vpn-palvelun tarkoitus on salata kaikki verkkoliikenne käyttäjältä vpn-palveluntarjojalle saakka ja lisäksi häivyttää käyttäjän oma ip-osoite ja sijainti.

Kenen sitten kannattaisi harkita vpn-yhteyden käyttämistä? Listasimme kuusi syytä.

1. Ei huolta turvattomasta verkosta

Salaamaton wlan-verkko on katastrofi tietoturvalle. Kuka tahansa voi salakuunnella kenen tahansa verkon käyttäjän salaamatonta liikennettä. Vaikka yleisön käyttöön tarkoitetussa verkossa olisikin salaus, ei sen turvallisuuteen ole luottamista, sillä esimerkiksi reititin saattaa olla kaapattu tai sen omistaja epärehellinen.

Pahimmillaan tukiasema voi tallentaa kaiken salaamattoman liikenteen. Vpn poistaa nämä huolet kertaheitolla, koska kaikki liikenne on automaattisesti salattua.

2. Maaestot hiiteen

Internet on täynnä keinotekoisia rajoja: esimerkiksi yksittäinen YouTube-video voi näkyä vain yhden maan käyttäjille ja olla suljettu koko muulta maailmalta. Suomalainen taas ei voi katsoa netti-tv-ohjelmia etelänlomallaan.

Suurimman osan näistä rajoituksista voi kiertää kierrättämällä liikenteen halutun maan kautta vpn:n avulla. Vpn myös vapauttaa surffailua maissa, joissa viranomaiset suodattavat verkkoliikennettä.

3. Jauhot suuhun valvojille

Pingit esiin. VyprVPN:n maalista kertoo myös kyseisten palvelinten verkkoviipeestä kertovat ping-ajat, joiden perusteella palvelimet voi myös järjestää. Nopein vaihtoehto on siis helppo valita.

Nettiliikennettä valvotaan monin tavoin. Suomessa närää herättävät etenkin ”tekijänoikeuksia valvovat” yritykset, jotka saavat operaattoreilta käyttäjien ip-osoitteita ja lähettävät oikeustoimilla uhaten rahaa kiristäviä kirjeitä.

Tekijänoikeuksien suhteen harmaalla alueella liikuttaessa vpn on hyvä tapa välttyä ylimääräisiltä harmeilta. Tekijänoikeuksien suojaaman materiaalin jakaminen on toki silti laitonta, oli vpn käytössä tai ei.

4. Pomo ja reksi pois linjoilta

Laki kieltää käytännössä työntekijöiden ja opiskelijoiden verkkoliikenteen valvomisen ja salakuuntelun. Koska liikenteen seuranta on yrityksissä ja oppilaitoksissa teknisesti helppo toteuttaa, erilaisia väärinkäytöksiä tapahtuu silloin tällöin.

Vpn poistaa tehokkaasti tällaisen salakähmäisen laittoman valvomisen mahdollisuudet töissä ja koulussa. Huomaa tosin, että työnantajan tai oppilaitoksen tietokoneella voi olla asennettuna valvontaohjelmistoja, joihin verkkoliikenteen salaus ei vaikuta.

5. Rajoitetut protokollat käyttöön

Monet organisaatiot ja julkiset verkot rajoittavat palomuurin avulla verkossaan tapahtuvaa liikennettä ja saattavat esimerkiksi estää tiettyjen verkkoprotokollien käyttämät portit kokonaan.

Myös yksittäisten sivustojen käyttö voidaan estää erilaisilla mustilla listoilla, ja sisältöä suodattavia ”lapsilukkoja” on laajalti käytössä. Vpn:n avulla kiellettyjä portteja ja sivustoja voi käyttää vapaasti.

6. Yksityisyys on arvo sinänsä

Vaikka estoja ei tarvitsisi kiertää eikä verkossa tekisi mitään vähimmässäkään määrin valonarkaa, ovat omat asiasi silti omiasi, eikä kenelläkään muulla tulisi olla oikeutta urkkia niitä tahtomattasi.

Vpn:n käyttö on selkeä näpit irti -viesti valvojille. Lisäksi mitä enemmän vpn-liikennettä verkossa on, sitä vaikeampaa urkkijoiden on päästä vpn:ää aidosti tarvitsevien käyttäjien jäljille.

Testi julkaistu Mikrobitin kesäkuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.