Kiinalaistehtaiden työoloista on liikkeellä kaikenlaista tietoa. Pitkiä päiviä, lapsityövoimaa, hirvittäviä olosuhteita ja jopa itsemurhia. New Yorkin yliopistossa opiskeleva Dejian Zeng ei kuitenkaan halunnut tyytyä toisen käden tietoihin, vaan vietti kiinalaisessa tehtaassa kuuden viikon pätkän kasaamassa Applen puhelimia.

Zengin kesätyöpaikasta Kiinassa kertoi The Next Web.

Shanghain lähellä sijaitsevan Pegatronin tehdas on Applen tarkasti valvovan silmän alla. Applen mukaan tehtaassa Applen tuotteita kasaavat työntekijät työskentelevät keskimäärin 43 tuntia viikossa. Applen edustajat myös tekevät tehtaalle tarkastuskäyntejä tiuhaan tahtiin.

Työolot ovat silti kaukana länsimaisesta tasosta. Zengin työvuoro kesti 12 tuntia, jonka aikana hän teki monotonisesti yhtä työvaihetta eteen valuville puhelimille. Työvaihe saattoi olla esimerkiksi yhden ruuvin kiinnittäminen.

Jos tehtaalla tehdään uusien puhelinten kokeiluversioita, saattoi uusia luureja putkahtaa työstettäväksi vain viisi päivässä. Odotusaikana työntekijät eivät saaneet tehdä muuta kuin odottaa. Esimerkiksi keskustelu muiden työntekijöiden kanssa oli kielletty, eikä paikaltaan saanut poistua edes luontaisia tarpeitaan hoitaakseen. Mikäli parituntisen odottelun aikana nukahti tuolilleen, oli seurauksena esimiehen huutoa ja tuolin takavarikoiminen loppupäivän ajaksi.

Applen legendaarisen tiukat turvajärjestelyt oli tehtaalla viritetty äärimmilleen. Töihin ja töistä piti kulkea äärimmäisen herkäksi viritetyn metallinpaljastimen kautta. Jopa joidenkin työntekijöiden rintaliivien kaarituet laukaisivat hälytyksen. Metalliesineet, kuten tupakansytyttimet tai puhelimet takavarikoitiin töihintulotarkastuksen yhteydessä.

Ruokatunnilla tehtaalta sai ostaa ruokaa noin 70 sentin – 1,10 euron hintaan. Tehtaan ulkopuolella ruoka maksoi noin 2,75 euroa. Työpäivän jälkeen Zeng pääsi lepäämään asuntolaan, jossa hän jakoi huoneensa 7 muun työntekijän kanssa. Välillä tarjolla oli lämmintä vettä peseytymiseen, välillä kylmää. Joskus vettä ei ollut ollenkaan.

Kuukausipalkaksi jäi lopulta noin 424 euroa, josta perusosuus oli 317 euroa ja loput ylityökorvauksia. Palkka ylittää Kiinan minimipalkkavaatimukset.

Lähde: Tivi