Edellä kuvatut trendit tulivat kirkkaina ilmi verkkosivusto Stack Overflow´n tekemässä jättikyselyssä, johon osallistui peräti 88 883 ohjelmistoalan ammattilaista kaikkialta maailmasta. Kyseessä on yksi suurimmista – jollei suurin – koko planeetalla milloinkaan tehty selvitys ohjelmistokehittäjien tuntemuksista yhtenäisenä ammattikuntana.

Lohkoketju voi muuttaa ihmisten elämää

It-alalla lohkoketjusta saatavia hyötyjä on epäilty ohimenevänä muoti-ilmiönä, eivätkä lohkoketjun kytkökset kryptovaluuttoihin ole synnyttäneet ainakaan lisää luottamusta.

Kuitenkin ohjelmistoväki suhtautuu lohkoketjuteknologiaan avoimemmin mielin kuin muut. Suurin osa eli 55 prosenttia Stack Overflow´n kyselyyn vastanneista uskoo, että lohkoketju voidaan valjastaa hyötykäyttöön muissakin sovelluksissa kuin kryptovaluutoissa, uutissaitti ZDnet kirjoittaa.

Vastaajista melkein kolmasosa on sitä mieltä, että lohkoketju voi muuttaa ihmisten elämän moneltakin kantilta. Melkein yhtä suuri osuus (26 %) pitää lohkoketjua luotettavana elektronisena tilinpitotapana muuallakin kuin valuutoissa. Lohkoketjun pelkäksi ohimeneväksi muoti-ilmiöksi tuomitsee 17 prosenttia vastaajista ja 16 prosenttia sanoo, että kyseessä on "resurssien vastuuton tuhlaus."

Kuitenkin tutkimuksen tekijät varoittavat liioista toiveista lohkoketjun suhteen. Heidän mielestään varsinkin nuorilla ja vähemmän kokeneilla ohjelmistokehittäjillä on auvoisemmat ajatukset lohkoketjusta kuin kauemmin mukana olleilla devopseilla. Juuri kokeneimmat vastaajat ovat niitä, joiden mielestä lohkoketju on pelkkää resurssien tuhlausta.

Sitä paitsi lohkoketju näyttää viettävän tällä hetkellä aikamoista hiljaiseloa, sillä vain 13 prosenttia ohjelmistokehittäjistä on juuri nyt tekemisissä näiden hankkeiden kanssa.

Kontitus hopeaa, avoin koodi kultaa

Kontituksen on sanottu leviävän ohjelmistokehityksessä metsäpalon tavoin. Tämän jättikyselyn mukaan näin ei välttämättä ole käynyt, sillä peräti 46 prosenttia vastaajista ei tällä hetkellä käytä kontitusta lainkaan töissään.

Ohjelmistokehittäjistä 38 prosenttia käyttää kontitusta ja noin neljäsosalla on sellainen hanke tuotannossa. Stack Overflow´n mielestä devopsit ovatkin kontituksessa varovaisen odottavalla kannalla.

Mutta yksi asia on selvä: ohjelmistokehittäjät rakastavat avointa lähdekoodia. Peräti 99 prosenttia eli lähes kaikki sanovat, että avoimen koodin ohjelmistot ovat vähintään yhtä hyviä tai parempia kuin kaupallisesti myytävät ohjelmistopaketit.

Sitä paitsi 42 prosenttia pitää avoimen koodin tuotteita laadukkaampina kuin vastaavia myynnissä olevia ohjelmistotuotteita.

Ohjelmistoväellä näyttää olevan vankat mielipiteet omasta tuottavuudestaan ja sen häiriöistä. Valtasosa devopseista pitää työpaikan kokouksia suurimpana häiriötekijänä heidän töissään. Niinpä, päätteen ääreltä neukkariin on monen ohjelmistokehittäjän mielestä pitkä matka ja kivinen tie.

Lähde: Tivi