Kirjankustantajat Tammi ja WSOY kertovat hyviä uutisia suomalaisten lasten lukuinnon ja tarinankuunteluinnon elpymisestä.

Kaksi kustannustaloa on myynyt tammikuun ja elokuun puolivälin aikana 890 000 painettua tai digitaalista lastenkirjaa. Myynti on kasvanut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 230 000 kirjalla eli 35 prosenttia, kertoo Tammen lastenkirjallisuuden kustantaja Saara Tiuraniemi.

Hurja hyppy myynnissä johtuu äänikirjojen suosion nopeasta kasvusta. Niiden myynti on noussut viime vuodesta yli 270 prosenttia.

”Tänä vuonna myydyistä lastenkirjoista puolet on jo äänikirjoja. Suomalaiset ovat löytäneet kuuntelemisen uudella tavalla”, Tiuraniemi sanoo.

Painettujen lastenkirjojen myynti ei kuitenkaan ole kääntynyt laskuun. Niitäkin on myyty tänä vuonna 12 prosenttia viime vuotta enemmän.

”Myynnin kasvusta nähtiin selviä merkkejä jo viime vuonna, mutta nyt kasvu on entisestään kiihtynyt”.

”Se johtuu varmasti siitä, että lukutaito on ollut viime vuosina paljon esillä. Sillä täytyy olla merkitystä, että vanhemmat ja isovanhemmat haluavat pitää huolta lasten lukuinnosta”, Tiuraniemi sanoo.

Toinen selitys on se, että suomalaiset ovat oppineet käyttämään digitaalisia kanavia, esimerkiksi Netflix-kirjastoa.

Suosituimpia ovat tällä hetkellä Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä -sarja sekä Timo Parvelan Ella-sarja.

Klassikoista sähköisten kirjojen myyntikärjessä on Risto Räppääjä ja pullistelija, jonka myyntiä on siivittänyt kirjasta tehty elokuva. Sitä on tänä vuonna myyty äänikirjana 11 400 kappaletta.

Uutuuksista listan kärjessä on Paula Norosen Supermarsu ja kavala koodi 5000 sähkökirjan myynnillä.

Lasten- ja nuortenkirjoja myytiin viime vuonna Suomessa 27,5 miljoonalla eurolla. Oppikirjat eivät ole luvussa mukana.

Tammen ja WSOY:n osuus näistä markkinoista oli viime vuonna noin 30 prosenttia. Äänikirjoissa näiden kahden markkinaosuus oli kuitenkin yli 70 prosenttia.

”Tänä vuonna meidän osuutemme äänikirjoissa kasvaa entisestään, koska meillä on uusia brändejä, muun muassa Disney”, Tiuraniemi sanoo.

”Aloimme panostaa digitaalisiin kirjoihin jo varhain, vuosia sitten. Nyt tämä työ tuottaa tulosta.”

Tammi ja WSOY ovat nykyään ruotsalaisen Bonnierin omistuksessa.