Suositut some-palvelut kuten Facebook ja Twitter tarjosivat pitkään oivan levityskanavan valeuutisille ja salaliittoteorioille. Vähän kerrassaan ne ovat kuitenkin ryhtyneet siivoamaan sisältöjään. Melkoinen raja ylitettiin viime viikolla Washingtonin Capitol-kukkulalla, ja sen seurauksena vielä toinen iso raja, kun presidentti Donald Trumpin tilit jäädytettiin.

Twitter sulki sittemmin Trumpin tilin lopullisesti, minkä jälkeen esimerkiksi kaikkiin aiempiin uutisartikkeleihin liitetyt tviitit katosivat.

Trumpistit ja muut oikean äärilaidan tallaajat ovat jo aiemmin reagoineet isojen some-palvelujen kiristyneeseen linjaan. He ovat perustaneet ihka omia palveluita, joissa saa sanoa mitä sylki suuhun tuo kenenkään estämättä. Yksi tällainen on Parler.

Jo viime viikolla tuoreeltaan Washingtonin mellakan jälkeen Apple ja Google heittivät Parlerin ulos sovelluskaupoistaan. Lopullisen iskun on nyt antanut Amazon Web Services AWS, joka ensi varoitti sulkevansa Parlerin tilin 24 tunnin kuluessa ja sitten toteutti lupauksensa.

BBC:n mukaan Amazon perusteli toimenpidettä sillä, että se löysi palvelusta tusinoittain väkivaltaan yllyttäviä viestejä. Niissä on vaadittu tapettavaksi niin demokraatteja, muslimeita, toimittajia kuin Black Lives Matter -aktivisteja.

”Olemme nähneet väkivaltaisen sisällön lisääntyvän jatkuvasti sivuillanne. Se rikkoo käyttöehtojamme”, Amazon perusteli toimenpidettä Parlerille.

Parlerin toimitusjohtaja John Matze on joutunut toteamaan, että kaverit alkavat olla vähissä: ”Kaikki yhtiöt tekstiviestipalveluista sähköpostin välittäjiin ovat hylänneet meidät, jopa omat lakimiehemme.”

Matze sanoo, että Parler yritetään saada taas linjoille niin pian kuin mahdollista, mutta vaikeaa se on: ”Kaikki joiden kanssa olemme puhuneet ovat sanoneet, että jos Apple ja Google eivät kelpuuta meitä, eivät hekään.”