Adobe julkaisi Reader-pdf-lukuohjelmansa tietoturvapäivityspaketin mukana automaattisesti Chrome-selaimeen asentuvan lisäosan, joka kerää telemetriatietoja käyttäjän tietokoneesta.

Adoben mukaan yhtiö ei kerää käyttäjistä henkilökohtaisia tietoja, vaan lähinnä tietoa käytetystä selaimesta sekä tietokoneelle asennetuista Adoben ohjelmistoista. Kyseessä on silti tökerö tapa asentaa tietoturvapäivitysten mukana sovelluksia, joita käyttäjä ei välttämättä tietokoneelleen halua.

Adoben asentama Adobe Acrobat -niminen Chrome-lisäke ei kuitenkaan käynnisty automaattisesti, vaan käyttäjän täytyy antaa sille ensin lupa. Itse asiassa useita erilaisia lupia, sillä lisäke haluaa oikeuden muun muassa ”lukea ja muuttaa kaikkea käyttäjän verkkosivuille syöttämää tietoa, hallita latauksia sekä pitää yhteyttä tietokoneelta löytyviin yhteensopiviin sovelluksiin”, Softpedia kirjoittaa.

Adoben automaattisesti käyttäjille syöttämä Chrome-lisäke on suurimmalle osalle täysin turha. Sen tarkoitus on tarjota mahdollisuus muuttaa verkkosivu pdf-tiedostoksi ja avata se sen jälkeen Adobe Reader -sovelluksessa, mutta kyseinen ominaisuus on tarjolla vain maksullisessa versiossa.

Käytännössä Adobe siis asentaa käyttäjän tietokoneelle telemetriatietoja keräävän lisäkkeen ilman tämän lupaa, minkä lisäksi yksityisyyteen kajoava liitännäinen asennetaan automaattisesti tietoturvapäivitysten yhteydessä ilmeisesti siksi, että se jäisi mahdollisimman monelta huomaamatta, Softpedia kritisoi.

Adobe ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa tai tarjonnut selitystä toimilleen.