Vakituisten asukkaiden kannalta Airbnb on kurja, koska sen käytön yleistyminen heijastuu vuokratasoon. Halpojen pysyvien vuokra-asuntojen tarjonta kuihtuu, kun omistajat tarjoavat luukkujaan tuottoisammin Airbnb:n kautta matkailijoiden käyttöön.

BBC kirjoittaa, että Lontoossa on paljastunut varsin härski tapaus. Kaupungin vuokra-asunnon itselleen saanut mies oli vuokrannut kämppää vuosien ajan tilapäismajoitukseen. Tätä varten hän oli luonut väärällä nimellä Airbnb-palveluun valeprofiilin.

”Lara” oli mainostanut asuntoa vuodesta 2013 asti ja saanut käyttäjiltä yli 300 arviota siitä – eli majoittujia on vuosien varrella ollut ainakin tuon verran, todennäköisesti paljon enemmän. Kaupungin vuokra-asuntotoimistolla on palkkalistoillaan huijareita metsästävä porukka, jonka käyttämä sovellus paljasti petollisen Airbnb-isännän.

Oikeus on määrännyt ”Lara” -nimimerkin taakse kätkeytyneen miehen maksamaan noin 100 000 puntaa (noin 110 000 euroa), joka arvioidaan laittomasti hankitun tuoton määräksi. Samalla vahvistettiin häätömääräys.

”Vuokra-asuntomme on tarkoitettu kattoa päänsä päälle kipeästi tarvitseville, ei tuottamaan voittoa epärehellisille vuokralaisille. Jatkamme huijareiden etsimistä muun muassa seuraamalla jatkuvasti majoitusta tarjoavia verkkosivuja ja palveluita. Yritämme saada myös hallitusta luomaan kansallisen rekisterin, joka auttaa tarttumaan asiaan nopeasti”, Andrew Smith asuntotoimistosta sanoo.

Airbnb vakuuttaa, että se tarttuu tällaisiin väärinkäytöksiin niistä kuultuaan ja poistaa kohteet listaltaan. Se muistuttaa myös säännöistään, jotka kieltävät esimerkiksi juuri kunnallisten vuokra-asuntojen tarjoamisen palvelun kautta.