Airbnb:n kohtaloa puitiin torstaina EU-oikeudessa. Majoituspalvelun päämajassa voidaan huokaista helpotuksesta, sillä ratkaisu oli sen kannalta suotuisa. Airbnb yritettiin saada luokitelluksi kiinteistönvälittäjäksi, mikä olisi aiheuttanut sille monenlaisia hankaluuksia.

Uutta luokitusta Airbnb:lle oli hakenut Ranskan matkailuyhdistys, jonka mielestä palvelu ei noudata maassa kiinteistönvälityksestä säädettyjä lakeja. Tällainen tulkinta olisi voinut aiheuttaa paljon hankaluuksia ja voisi vaikuttaa Airbnb:n toimintaedellytyksiin muuallakin Euroopassa.

Aiemmin Uber kävi läpi samanlaisen mankelin, jonka jälkeen se luokiteltiin taksipalveluksi vastoin yhtiön tahtoa.

BBC kirjoittaa, että EU:n oikeusistuin kumosi kuitenkin Airbnb:tä koskevan vaatimuksen. Sen mielestä Airbnb on tietoja välittävä yhteisöpalvelu, ei kiinteistönvälittäjä. Tulkintaa perusteltiin muun muassa sillä, että palvelu ei määrää välitettävien asuntojen vuokria ja vuokraajat voivat vapaasti tarjota asuntojaan samaan aikaan myös muuta kautta.

Ranskan matkailuyhdistys tuntuu lähteneen käymään oikeutta takki auki, koska se ei kyennyt riittävästi perustelemaan näkemyksiään. EU-oikeus totesi lisäksi, että nyt tehtyä päätöstä voidaan käyttää ennakkotapauksena tulevissa vastaavissa kiistoissa.

Airbnb:n toiminta on ollut vastatuulessa eri puolilla Eurooppaa. Matkailuyrittäjiä kismittää bisneksen meno sivu suun, kun turistit valitsevat yksityismajoituksen hotellin sijasta. Myös paikallinen väestö on kärmeissään siitä, miten Airbnb vaikuttaa vuokra-asuntomarkkinoihin. Parhaista kaupunkikeskustojen osoitteista ei tule tarjolle säällisen hintaisia vuokra-asuntoja, kun omistajat tarjoavat niitä mieluummin turisteille Airbnb:n kautta.