Erilaiset sykemittarit, aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot ovat nostaneet suosiotaan hurjasti. Sellainen löytyy nykyään yleisimmin jo ihan tavallisen peruskuntoilijan ranteesta.

Suuri kysyntä näkyy myös tarjonnassa: markkinoilla on jos jonkinlaista laitetta, ja nimenomaan halvimmissa hintaluokissa kilpailu on kovaa. Halpa hinta näkyy usein ominaisuuksissa, joskin myös kalliimmat laitteet voivat tarjota ikäviä yllätyksiä.

Kuluttaja-lehti testasi 8 kosketusnäytöllä varustettua aktiivisuusranneketta ja totesi, että monissa niistä on huomattavia puutteita. Yksi testin rannekkeista laski epätarkasti askeleet, toiset taas eivät sovi sykemittareiksi. Kokonaisuudessaan aktiivisuusrannekkeiden tarkkuus vaihtelee suuresti, kuten on havaittu myös Mikrobitin testeissä.

Kuluttajan testissä olivat mukana Garmin Vivosport, Samsung Gear Fit2 Pro, Fitbit Charge 3, Polar A370, Fitbit Alta HR, Garmin Vivosmart 3, Garmin Vivosmart 4 ja Xiaomi Mi Band 3. Rannekkeiden hinnat vaihtelivat Xiaomin 50 eurosta Samsungin 180 euroon.

Aktiivisuusrannekkeet mittaavat muun muassa kävellyt askeleet, kuljetun matkan ja kulutetut kalorit. Kaikki testin laitteet myös mittaavat myös sykettä sekä seuraavat unen laatua.

Garminin ja Fitbitin rannekkeet korostuvat lehden testissä, vaikka tarjontaa maailmalla toki olisi huomattavasti enemmänkin.

Testin edullisimmat rannekkeet eivät mittaa sykettä tarkasti. Esimerkiksi kevyen harjoittelun aikaista sykettä mittasi huonoiten 120 euron Fitbit Alta HR. Sykkeen mittauksessa tarkimpia olivat testin neljä parasta laitetta.

Kalorikulutuksen mittaavat tarkimmin kaksi kärkilaitetta, Garmin Vivosport ja Samsung Gear Fit2. Uudella Garmin Vivosmart 4:llä mitattu kalorinkulutus heitti kävelytestissä noin kolmanneksella todellisesta. Lisäksi sen kalorimittauksen tulokset heittelivät mittauskerrasta toiseen. Akkukesto vaihteli Samsungin 3 päivästä Garmin Vivosmart 3:n yli 8 päivään.

Koko testin voittajaksi nousi 135 euron Garmin Vivosport.

Lue Mikrobitin unimittaritesti:

Lue Mikrobitin älykellotesti: