Videokuvan sotkuinen tausta tuskin häiritsee todellisuudessa ketään, mutta heikosti kuuluva tai kaikuva puheääni pilaavat helposti palaverin kuin palaverin. Helimäki Akustikkojen johtaja Pekka Taina vinkkaa Tiville yksinkertaisia keinoja, joilla kodistaan saa viritettyä helposti lähtötilannetta paremman ympäristön.

Luonnollisesti tärkeitä ovat käytetty mikrofoni ja tarpeeksi nopea laajakaistayhteys. Vaikka nämä olisivat kunnossa, voi ääni silti välittyä perille heikosti. Kannattaa siis huolehtia jo olosuhteista ennen kuin mikrofoni nappaa äänen.

Ensinnäkin kaikki ylimääräiset äänilähteet kannattaa sammuttaa ennen palaverin alkua. Tv, radio ja kodinkoneet on tärkeää kytkeä täysin pois päältä. Mikäli mahdollista, on suositeltavaa eristäytyä palaveria varten huoneeseen, jossa ei ole muita ihmisiä.

Videoneuvottelua varten ei kuitenkaan kannata varata olohuonetta tai muuta suurta tilaa. Paremmin homma hoituu vaikkapa makuuhuoneessa, jossa jälkikaiunta-aika jää pieneksi. Huoneen pienen koon lisäksi sängyn, maton ja verhoja sisältävän makuuhuoneen absorptioala on suuri, eli siellä on paljon ääntä vaimentavaa materiaalia. Tätä puolta voi myös helposti tehostaa entisestään tuomalla huoneeseen vaikkapa täyden pyykkitelineen ja sulkemalla verhot. Myös vaatekaapin ovet kannattaa avata – kunhan muistaa ennen palaverin alkua tarkistaa mihin suuntaan tietokoneen kamera kuvaa.

Pekka Taina, Akustikot Helimäki. Milla von Konow

Mikäli kotona on poikkeustilanteen vuoksi paljon hälyä ja ihmisiä, voi yhdessä paikassa kuitenkin yleensä olla rauhassa. ”Eräs työkavereista on käynyt omat videoneuvottelunsa saunasta käsin. Vaikka lapset olisivat samaan aikaan kotona, niin saunassa ollaan yleensä ainakin kahden oven takana, jolloin taustaäänten määrä minimoituu – ja tuleehan palaveriin saunasta käsin myös lisää tunnelmaa”, Taina vinkkaa lopuksi.