Ensimmäiset verkkorikollisten koronaviritelmät olivat harhaan johtavia sähköpostiviestejä, joiden linkeistä sai koneelleen haittaohjelmia.

Muun muassa Android Authority kirjoittaa nyt, että myös suoraviivaisempaa lähestymistapaa käytetään. Tähtäimeen on otettu Android-puhelinten käyttäjät.

Koronan leviämisestä huolestuneille ihmisille tarjotaan CovidLock-nimistä sovellusta, joka lupaa seurantaa tartuntojen leviämisestä. Valitettavasti sovelluksen nimen loppuosa antaa vihjeen siitä, mitä todellisuudessa seuraa: kyse on kiristyshaittaohjelmasta, joka lukitsee puhelimen rikollisten salasanan taakse.

Uhreilta vaaditaan sataa dollaria vastaavaa summaa bitcoineina kahden vuorokauden kuluessa. Vaatimusta höystetään uhkauksella tuhota puhelimeen tallennetut kuvat ja muu sisältö sekä paljastaa uhrien some-tilit.

Googlen Play Storessa sovellusta ei ole, sitä yritetään levittää suorilla linkeillä. Tämä on taas terve muistutus siitä, että sovellukset kannattaa ladata vain virallisista sovelluskaupoista. Esimerkiksi Apple kertoi pitävänsä tiukkaa rajaa sen suhteen, kuka saa koronaan liittyviä sovelluksiaan tyrkylle App Storeen.