Alphabetin omistama Sidewalk Labs on joutunut lopettamaan kunnianhimoisen älykaupunkiprojektinsa Kanadassa. Yhtiön toimitusjohtaja Dan Doctoroff on kertonut, ettei projekti ole taloudellisesti kannattava koronapandemian aiheuttamassa epävakaassa taloustilanteessa, sillä asuntojen ja toimistotilojen menekistä ei ole takeita.

The New York Timesin mukaan yhtiö lobbasi projektia vuosia, sijoittaen futuristiseen projektiin yhteensä 50 miljoonaa dollaria. Sillä oli Torontossa jo valmiiksi 30 työntekijää työllistävä toimisto.

Pitkään suunniteltu älykaupunginosa oli määrä rakentaa Torontoon järvenrannalla sijaitsevalle alueelle, jossa on lähinnä tyhjiä tontteja ja varastorakennuksia. Kaupungin suunnitelmissa oli viiden hehtaarin kokoinen älykaupunginosa, mutta Sidewalkin nälkä kasvoi syödessä. Viime vuonna yhtiö esitteli oman visionsa, jossa alueen koko oli kasvatettu peräti 320 hehtaariin, mikä on kolme kertaa Helsingin Kallion kaupunginosan pinta-ala. Toronto halusi kuitenkin pitäytyä alkuperäisessä muutaman korttelin kokoisessa suunnitelmassa.

Sidewalkin suunnitelma oli silkkaa scifiä. Asukkaiden jokaista liikettä seurattaisiin lukemattomilla antureilla, joiden tehtävänä oli optimoida kaupungin toiminta liikennettä ja postijärjestelmää myöten. Bloombergin mukaan kaupunginosan lämmitetyt jalkakäytävät pitäisivät ne puhtaana lumesta talvella ja tekoälypohjainen järjestelmä keräisi sadevettä talteen. Kaavakuvien perusteella ainakin osa jalkakäytävistä olisi katettu, joten sateesta ei tarvitsisi huolehtia. Suunnitelmissa oli myös maanalainen jätteenkeräysjärjestelmä.

Venturebeatin mukaan suurimmaksi osaksi puusta valmistetut rakennukset olisivat pitäneet sisällään 2500 asuntoa, joiden naapurissa kohoaisi kokonaan puusta rakennettu 35-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Puutavaraa valmistavan tehtaan oli määrä luoda Torontoon 4000 työpaikkaa.

Ympäristöystävällinen, modernia digitaalista elämäntyyliä edustava yhteisö kääntyi kuitenkin pian monen silmissä dystopiaksi, jossa suuryritys valvoo asukkaitaan lukemattomilla antureilla.

Scifikaupungin kaatuminen on saanut yksityisyyden puolesta liputtavat iloitsemaan. Monet kaupungin toiminnoista olisivat nojanneet häikäilemättömään datankeruuseen, mikä luonnollisesti herättää vahvoja mielipiteitä. Pääministeri Justin Trudeaun avosylin vastaanottama projekti herätti runsaasti kritiikkiä heti alusta lähtien.

Projektin nimekkäimpiin vastustajiin lukeutuivat BlackBerryn entinen toimitusjohtaja Jim Balsillie sekä Kanadan tunnetuimpiin pääomasijoittajiin kuuluva John Ruffolo. He olivat huolissaan paikallisista pienyrityksistä, jotka olisivat jääneet Sidewalkin ja muiden teknologiajättien jalkoihin.