Amazonin Echo ja Googlen Nest Mini -kaiuttimet maksavat normaalisti noin 50 dollaria, mutta joulun aikaan niitä on myyty huomattavasti halvemmalla, kirjoittaa OneZero. Älykaiuttimia on myös paketoitu ilmaiseksi mukaan esimerkiksi Spotifyn ja Amazon Musicin tilaajille.

Kyseessä ei kuitenkaan ole yhtiöiden hyväntahtoisuus tai joulumieli. Verkkoselainten käytön ennustetaan nimittäin vähenevän tulevaisuudessa kuluttajien siirtyessä entistä useammin ääniohjaukseen perustuvaan selailuun. Tästä syystä yhtiöt vääntävät tällä hetkellä kovasti kättä siitä, kumpi saa etulyöntiaseman älykaiutinsodassa.

Googlen ja Amazonin välisessä kilpailussa ei ole kyse pelkästään myytyjen laitteiden lukumäärästä. Kaiuttimet käyttävät oletuksena valmistajansa palveluja, joten niiden käyttäjä lukitaan automaattisesti osaksi kaiutinvalmistajan ekosysteemiä. Mikäli Alexalle kertoo haluavansa ostaa esimerkiksi saippuaa, tekee kaiutin ostoksen automaattisesti Amazonin verkkokaupassa.

Amazon on käyttänyt samaa taktiikkaa ennenkin myydessään ainoastaan Kindle-lukijalleen soveltuvia e-kirjoja. Kindleä on voitu myydä jopa tappiolla, sillä e-kirjojen myynti on lopulta kattanut tappiot ja turvannut muhkeat marginaalit.

Google on pitkään seissyt portinvartijana kuluttajan ja Amazonin välissä, sillä Amazonin sivustolle on perinteisesti päädytty Google-haun kautta. Älykaiuttimien avulla Amazonin on viimein mahdollista murtaa tämä asetelma. Googlelle aseman menettäminen tarkoittaisi myös mainostulojen menettämistä.