Moni yksityisyydestään huolta kantava ihminen vilkuilee älykaiuttimia vähintäänkin epäluuloisesti. Niiden toiminnan ytimessä olevista puheavustajista on paljastunut arveluttavia seikkoja. Puheita kun saattavat kuunnella myös ihmiset, ei ainoastaan toiveita toteuttava tekoäly.

Aihe nousi tapetille keskikesällä, joten epäluulot eivät vielä ehtineet vaikuttaa alkuvuoden älykaiutinmyyntiin. Niinpä se kasvoikin reippaasti. Techcrunch kirjoittaa Canalysin keräämien tietojen pohjalta, että markkina kasvoi vuodessa noin 55 prosenttia toisella vuosineljänneksellä.

Jakson aikana myytiin noin 26 miljoonaa älykaiutinta, joista lähes 7 miljoonaa oli Amazonin laitteita. Se siis säilytti selvästi asemansa kärjessä.

Amazonin takana sen sijaan tapahtui merkittävä muutos. Kakkonen ei enää olekaan entiseen tapaan Google, jonka myynti peräti putosi vuodessa 5,4 miljoonasta 4,3 miljoonaan. Samalla ohitse pyyhkäisi kiinalainen Baidu, jonka myynti kasvoi vuoden aikana liki olemattomasta 4,5 miljoonaan laitteeseen.

Vaikka Kiinan voisikin kuvitella olevan yksi viimeisistä maista, joissa tai joista ihmiset haluaisivat puhetta kuuntelevan vehkeen kotiinsa, kiinalaisvalmistajilla menee nyt entistä paremmin. Baidun lisäksi myyntitilaston top5-listalla ovat myös Alibaba ja Xiaomi, joiden myynti on kasvanut selvästi viime vuodesta.