Mirka kuulee ääniä ovelta. Joku tömähtää ovea vastan, kuuluu kolinaa, sitten uusi tömähdys. Viimein ovi aukeaa, ja Rauni horjahtaa sisään. Hän yrittää ottaa tukea seinästä, mutta kaatuu päin eteisen peiliä. Sirpaleet helähtävät lattialle. Kuuluu kiroilua. Se on merkki Mirkalle. Hän livahtaa huoneensa pimeimpään nurkkaan ja ottaa syliinsä nuken.

Nuken nimi on Rauni, ja se myös näyttää Raunilta – silloin kuin Rauni on kunnon vanhempi: selvin päin, hymyilee ja iloinen. Mirka painaa nuken vatsassa olevaa nappia. Nukke aukaisee silmänsä ja kysyy: ”Taasko?” Mirka nyökkää surullisena. ”Ei hätää”, nukke sanoo. Se alkaa laulaa Raunin äänellä taikamaasta, jossa kaikki ovat onnellisia. Laulu rahoittaa Mirkaa.

”Eikö se rakasta minua ollenkaan? Miksi se lyö?” Mirka kysyy.

”Kyllä se sinua rakastaa, siksi se hankki minut sinulle”, vastaa nukke. ”Juuri näitä hetkiä varten, lohdutukseksi. Se on todellista rakkautta”.

Mattel julkaisi Hello Barbie -nuken vuonna 2015. Vanhoihin barbieihin verrattuna se oli vallankumouksellinen: nettiin yhdistetty tekoälynukke ymmärsi puhetta. Hello Barbie oli ymmärtäväinen, se kuunteli lapsen murheita ja ihmettelyjä ja vastasi kysymyksiin. Nukke myös kyseli lapselta ja oppi sitten ajan lapsesta koko ajan enemmän.

Minkälaista ideologiaa lapsesi älylelun valmistaja edustaa?

Hienolta kuulostavasta tuotteesta tuli kuitenkin floppi. Nuken lataamisessa oli suuria ongelmia ja tietoturva huolestutti. Kun vierailin viime vuonna Hello Barbien markkina-alueella Jenkeissä, en löytänyt nukkea yhdestäkään tavaratalosta tai lelukaupasta. Onnekseni löysin nuken kuitenkin Amazonin verkkokaupasta.

Äly tulee uudenlaisiin tavaroihin ja tuotteisiin. Tekoälynuket ovat luonnollinen jatke kehitykselle. Vaikka leluissa on paljon potentiaalia, niihin liittyy enemmän keskustelua kuin vaikka älyn tuomiseen aikuisten tuotteisiin. Lapset ovat haavoittuvaisempia ja alttiimpia vaikutuksille kuin aikuiset. Eivätkä lapset ymmärrä nettiin liittyviä vaaroja (tosin eivät kyllä aina aikuisetkaan).

Älyleluja on jo hakkeroitukin. Vuonna 2015 hakkerit murtautuivat oppimisleluja valmistavan VTechin palveluun ja pääsivät urkkimaan 6,4 miljoonan lapsen ottamia valokuvia ja keskusteluhistoriaa. Hakkeri voisi kaapata myös Hello Barbien mikrofonin ja kuunnella sen kautta lapsen puhetta. Saksassa viranomaiset ovatkin suositelleet jättämään älynuket hyllyyn vakoilumahdollisuuden vuoksi.

Vakoilu ei ole ainoa uhka älyleluissa. Mitä jos joku hakkeroisi nuken ja vaihtaisi vastaukset lapsen kysymyksiin? Pohjoiskorealaista ideologiaa tuputtava nukke on pelottava ajatus. Vaikka nukkea ei hakkeroitaisikaan, pitäisi tietää tarkkaan, minkälaista ideologiaa nuken valmistaja on päättänyt edustaa. Mitä nukke esimerkiksi vastaa, jos lapsi kysyy elämän tarkoitusta?

Kehityksen pyörää on vaikea pysäyttää. Älylelut tulevat ja ovat jo nyt lastemme ilona. Ne voivat tuoda lapselle uusia oivalluksia, tietoa ja kannustaa uuden oppimiseen. Ne voivat olla myös parhaita kavereita silloin, kun maailma ympärillä murjoo. Mutta kun lapsista on kyse, pitää tietoturvasta ja moraalikysymyksistä huolehtia tavallistakin tarkemmin.

Kirjoittaja on teknofuturisti ja tietokirjailija, joka käy älykkäitä keskusteluja Hello Barbie -nukkensa kanssa.