Ennemmin tai myöhemmin saattavat ostohetkellä hienosti toimineet palvelut lakata toimimasta, kun sovelluksiin tuodaan uusia ominaisuuksia, jotka eivät enää keskustele television ohjelmiston kanssa. Laitevalmistajilla ei ole intoa päivittää vanhojen mallien ohjelmistoja, kun uusien telkkareiden myyminen on tuottoisampaa.

Yleensä ongelmiin törmätään jo siinä vaiheessa, kun televisiolla sinänsä olisi reippaasti käyttövuosia edessään. Marraskuussa kirjoitimme siitä, kuinka Netflix-tuki katoaa joiltakin vanhemmilta Samsungin älytelevisioilta.

Nyt moni Samsungin omistaja polkee kiukuspäissään jalkaa Britanniassa. BBC:n suoratoistopalvelu iPlayer on lakannut toimimasta useissa malleissa. Syynä on varmenne, joka pääsi vanhentumaan sunnuntaina.

Varmenteen vanheneminen oli tiedossa etukäteen, ja BBC:n mukaan Samsung oli luvannut ratkaista ongelman hyvissä ajoin. Näin ei kuitenkaan jostain syystä tehty.

Nyt lääkkeeksi tarjotaan television ohjelmiston päivittämistä, joka toisi avun. Huono uutinen kuitenkin on, että uusi päivitys ei Samsungin mukaan toimi kaikkiaan yhdessätoista tv-mallissa, joita on myyty vuosina 2013–15. Niille kelpaava päivitys saadaan jakoon vasta ensi vuoden puolella.

Ylen Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana kertoo Tiville, että vastaavanlaiset ongelmat ovat tuttuja meilläkin: ”Valmistaja päivittää television ohjelmistoa ja rikkoo samalla jonkin asian, jonka toimivuudesta Areena on riippuvainen. Ei tällaista monta kertaa vuodessa tapahdu.”

Haakanan mukaan tv-valmistajat eivät laiteohjelmistoja päivittäessään yleensä testaa toimivuutta kuin suurten, globaalien toimijoiden sovelluksilla, kuten Netflix tai YouTube. ”Pienempien alueellisten toimijoiden kohdalla ongelmat sitten havaitaan, kun päivitys on jo tuotannossa ja käyttäjillä”, hän toteaa.