Amazonin aktiivisuusranneke Halo Band saa Washington Post -lehden arviossa varsin kriittisen käsittelyn. Halossa on mikrofoni, jonka avulla se kuuntelee käyttäjän ääntä ja arvioi äänensävyä.

Käyttäjän on myös aluksi otettava itsestään Halo-sovelluksella 360-asteen kuva alusvaatteissa tai tiukoissa vaatteissa, jonka jälkeen sovellus alkaa tehdä arvioida kehon rasvankoostumuksesta.

Lehti kirjoittaakin, että Amazonin uusi aktiivisuusranneke ”kertoo kaiken, mikä sinussa on vikana”.

Sen sijaan, että ranneke auttaisi käyttäjäänsä pysymään paremmassa kunnossa ja terveenä, se onkin kirjoittajien mukaan paljon parempi keräämään dataa Amazonille.

Halo on Amazonin ensimmäinen digitaalisen terveyden tuote, ja se näyttää vilauksen siitä, mitä maailman ehkä vaikutusvaltaisin teknojätti ajattelee terveysalan tulevaisuudesta.

Halo poikkeaa käytännössä kaikista aiemmista aktiivisuusrannekkeista, koska siinä ei ole näyttöä. Laitteessa on anturit, jotka seuraava fyysistä aktiivisuutta, sykettä ja ihon lämpötilaa. Kaikki kerätyn datan seuranta on tehtävä puhelinsovelluksessa.

Amazonin aktiivisuusrannekkeessa ei myöskään ole äänitä tai värinöitä, eli se vain kerää mahdollisimman huomaamatta tietoa käyttäjänsä ruumiin tilasta. Mikrofonin avulla se myös kuuntelee käyttäjänsä puhetta, ja tekee siitä tekoälyn avulla analyyseja. Sovellus sitten kertoo, oliko käyttäjän ääni vähättelevä, stressaantunut, vihainen, ylimielinen tai pelokas ja niin edelleen.

WaPon mukaan vartalokuvien ja äänen kaltaiset tiedot ovat hyvin henkilökohtaisia ja niiden kerääminen on jopa yksityisyyteen tunkeutumista. Mikrofonin tosin saa väliaikaisesti pois päältä napista.

Amazon perustelee uudenlaista tiedonkeruuta paremmalla palvelulla.

”Voimme tuoda mukaan ainutlaatuista osaamista tekoälyssä ja koneoppimisessa. Siitä on monia esimerkkejä nyt käsillä olevassa tuotteessa, mutta erityisesti mieleen tulevat vartalo [kehon rasvakoostumus] ja äänensävy – ne tuovat kokonaisvaltaisemman näkymän hyvinvointiin kuin pelkän fyysisen terveyden”, Amazonin lääketieteellinen johtaja Maulik Majmudar sanoi lehden haastatelussa.

Erityisen kriittisesti kirjoittajat suhtautuvat Halon äänensävyn analysointiin. Heidän mukaansa sen ”kyseenalaisuus on kokonaan toisella tasolla”. Laitteelle annetaan ääninäytteitä esimerkkilauseita lukemalla, jonka jälkeen se kuuntelee käyttäjänsä puhetta huomatakseen poikkeavat äänensävyt. Havainnot sovellus kirjaa myönteinen–kielteinen ja energinen–ei energinen -akseleille. Esimerkiksi äänensävy, joka on kielteinen ja ei-energinen voi olla ”lannistunut”.

Myös muissa arvioissa on kiinnitetty huomiota Halon uusiin erilaisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi ZDNetin arviossa sitä kuvataan ”karmivaksi mutta käyttökelpoiseksi”. Kirjoittajan mukaan Halo Band voisi sopia työhyvinvoinnin seuraamiseen.

”Mielialan seuranta on kiinnostavampaa työpäivän aikana. Kuinka kiukkuiseksi tulen päivän neljänteen Zoom-kokoukseen mennessä?”

Myös muissa vaativissa keskustelutilanteissa Halosta voi olla hyötyä niiden jälkikäteen analysoinnissa, ZDNet kirjoittaa pikkuisen kieli poskessa. Voi esimerkiksi analysoida keskustelun pomon kanssa. Laite toimii myös, jos haluaa käydä jälkikäteen läpi riidan puolison kanssa: ”Kulta, Halo ei todennut, että olisin ärsyyntynyt tai raivoissani. Sinä niin ajattelit.” Tai sen avulla voi hahmottaa miltä käyttäjä kuulostaa ollessaan lasten kanssa verrattuna ollessaan koiran kanssa.

Tom´s Guide kiinnittää luonnollisesti huomiota samoihin asioihin. Se antaa laajassa arviossaan Halo Bandille kolme tähteä viidestä.

”En halunnut pitää Amazon Halosta. Sen äänianalyysi tuntui karmivalta ja kammoksuin ajatusta kehoni rasvakoostumuksen 3d-kuvantamisesta, joka häpäisisi minut karanteenin aikana keräämäni painon takia. Mutta testattuani sitä, se ei ole läheskään niin paha kuin odotin sen olevan. Itse asiassa, tavallaan pidin siitä. Mutta on se myös... vähän liikaa”, Tom´s Guide kirjoittaa.