Verkkokauppajätti Amazon kieltää ulkomaalaisten kasvien ja siementen myynnin Yhdysvaltoihin, The Wall Street Journal uutisoi. Kielto on seurausta kuukausia jatkuneelle ilmiölle, jossa salaperäisiä siemeniä on toimitettu ihmisille, jotka eivät ole niitä tilanneet.

Ympäri maailmaa toimitetuissa siemenpaketeissa on kiinalainen postileima, jonka aitouden Kiinan viranomaiset ovat tosin kiistäneet. Suuri osa paketeista on merkitty leluiksi tai koruiksi, The Verge kirjoittaa.

Yhdysvaltojen viranomaiset saivat muutamassa kuukaudessa ilmoituksia näistä ei-toivotuista siemenpaketeista yli 27 osavaltiolta. Paketteja ovat tutkimassa niin Yhdysvaltojen postilaitos, turvallisuusvirasto, tulli kuin maatalousministeriökin.

Yhdysvaltojen maatalousministeriön mukaan liittovaltioon salakuljetetut siemenet ja kasvit voivat vahingoittaa puutarhoja, maatiloja ja ympäristöä.

”Pakkausten merkitseminen virheellisesti, jotta siemeniä ja muita kasveja päästäisiin tuomaan maahan, on maatalouden näkökulmasta salakuljettamista”, virasto kertoi Facebook-sivuillaan heinäkuussa. Salakuljetus ohittaa säännöt, jotka on laadittu invasiivisten lajien, tuholaisten ja kasvitautien leviämisen estämiseksi.

Amazon on ilmoittanut ulkomaalaisille myyjilleen, että se ei enää salli kasvien tai siementen toimitusta Yhdysvaltoihin 3. syyskuuta lähtien. Uusi linjaus päivitettiin alustan sääntöihin ja lähetettiin sähköpostilla myyjille. Siemenkauppa sallitaan kuitenkin vielä Yhdysvaltojen sisällä.

Jo kuukausia jatkuneiden siementoimitusten syyksi arvellaan verkkokauppojen keinotekoista asiakaspalautteen parantamista: siemeniä lähetellään pyytämättä, ja näiden toimitusten varjolla luodaan verkkokaupoille olemattomien mutta ”tyytyväisten” asiakkaiden antamaa positiivista palautetta - mikä taas nostaa myyjän profiilia. Amazonin kaltaisen ison toimijan näkökulmasta kyseessä on huijaus.