Amazonin varajohtaja ja alalla laajalti arvostettu ohjelmistoinsinööri Tim Bray on irtisanoutunut työstään, kirjoittaa Vice. Lähdön syyksi Bray on ilmoittanut Amazonin protestoiville työntekijöilleen antamat potkut ja kritisoinut entistä työnantajaansa rajuin sanakääntein.

”Amazonin varajohtajana pysyminen olisi tarkoittanut kavahtamieni toimien hyväksymistä. Siksi päätin erota”, Bray kertoo kotisivuillaan julkaisemassa avoimessa kirjeessä.

Yhtiön varastotyöntekijöiden työolot ovat surullisenkuuluisia ja henkilöstö on pyrkinyt vaikuttamaan asiaan protesteilla.

Viimeisimmät protestit järjestettiin perjantaina 2. toukokuuta Amazonin lopetettua käytäntönsä, jonka mukaan koronavirusta pelkäävät työntekijät saivat pitää palkatonta vapaata niin pitkään kuin halusivat. Yhtiössä kuuden vuoden ajan työskennellyt Bray kutsui kirjeessään Amazonia ”kananpaskaksi” ja sanoi, että potkujen tarkoituksena on luoda yhtiön sisälle pelon ilmapiiriä.

Amazonin varastoilla on havaittu kevään aikana lukuisia koronavirustapauksia, ja työntekijät ovat toistuvasti kritisoineet yhtiön riittämättömiä toimia työntekijöiden terveyden turvaamiseksi. Perjantaina Amazonin, Targetin, FedExin, Instacartin ja Whole Foodsin työntekijät yhdistivät voimansa ja protestoivat kurjia työolojaan.

Amazon on kommentoinut Vicelle, että sen protestiin osallistuneet työntekijät levittävät valheellista tietoa yhtiöstä. Vicen haltuunsa saamien kokouspöytäkirjojen perusteella yhtiö irtisanoi huhtikuussa yhden New Yorkin työntekijänsä tavoitteenaan mustamaalata protestit moraalittomana, sopimattomana ja laittomana toimintana. Samaisten muistioiden mukaan johtajat arvostelivat potkut saaneen työntekijän älyä ja ilmaisutaitoja.

Bray kirjoittaa kirjeessään, että ilmiantajien erottaminen ei ole pelkkää suurten taloudellisten voimien myllerrystä tai markkinatalouden ominaisuus, vaan osoitus Amazonin yrityskulttuurin myrkyllisyydestä.

”En aio palvella enkä juoda tuota myrkkyä”, Bray lataa.

Bray on tähän mennessä korkea-arvoisin Amazonin työilmapiirin ongelmista julkisesti puhunut työntekijä, joka nyt on siis eronnut tehtävästään. Viime vuonna hän oli korkea-arvoisin yhtiön edustaja, joka allekirjoitti yhtiön sisäisen ilmastotoimia vaatineen vetoomuksen, jonka allekirjoitti yhteensä 8702 työntekijää.