Tällä viikolla on taas kohistu verkkokauppajätti Amazonin tulemisesta Suomeen. Harva tietää, että Amazon on toiminut Suomessa vuodesta 1953 alkaen - nimittäin suomalainen Amazon Oy.

Se on vuonna 1953 perustettu lemmikkialan maahantuonti- ja tukkuliike. Yhtiö ei kauppaa eläimiä, eikä se myy tuotteitaan suoraan kuluttajille, kertoo nykyinen osakas Antti Vuorela. Firman perusti hänen isoisänsä.

Amazon Oy omisti aiemmin myös verkkotunnuksen amazon.fi, joka ainakin vielä vuonna 2014 osoitti lemmikkitarvikeliikkeen sivuille, mutta ohjaa nykyään amerikkalaisjätin Saksan-verkkokauppaan, osoitteeseen amazon.de.

Verkkokauppa-Amazon on siis mitä ilmeisimmin ostanut tunnuksen itselleen. Miten yhteydenotto tapahtui?

Tivi-lehti selvitti asiaa vuonna 2018. Vuorela pysyi tuolloin kaupan yksityiskohdista vaiti. Hänen mukaansa eläintarvikekauppa ei ole myynyt tunnusta suoraan Amazonille, vaan vihjasi että se päätyi ensin jollekin muulle taholle kunnes taas myytiin eteenpäin.

"Saattaa se olla näinkin. En lähde yksityiskohtia avaamaan."

Nykyään firma toimii itse osoitteessa amazonpet.fi.

Vuorelan mukaan verkkokauppa-Amazon olisi aiemmin lähestynyt yritystä samasta aiheesta 10-15 vuotta sitten. Tuolloin kauppoja ei kuitenkaan syntynyt.

Amazon.fi on epäilemättä arvokas verkkotunnus. Mihin hintaan se sitten viimein kävi kaupaksi? Kysyttäessä asiaa Vuorela vain naureskeli.

"Luuletko että kerron? Enkä varmaan sitä myöskään saa kertoa. En kommentoi", hän totesi.

Päivitys 6.8. klo 10:21 - Otsikkoa muokattu.

Juttu julkaistu alunperin vuonna 2018.