Keskiviikkona Amazon ilmoitti, että se ei aio enää sallia lainvalvojien käyttää yhtiön kiisteltyä Rekognition-kasvotunnistusjärjestelmää. Esto on voimassa yhden vuoden ajan.

Linjauksesta huolimatta muut organisaatiot saavat yhä käyttää järjestelmää entiseen tapaan. Amazon mainitsee esimerkkinä International Center for Missing and Exploited Children -järjestön, joka pyrkii etsimään ja tunnistamaan kadonneita lapsia.

Julkaisemassaan tiedotteessa Amazon kertoo, että yhtiön mielestä Yhdysvaltojen hallituksen tulisi asettaa vahvempia säädöksiä kasvotunnistuksen eettisen käytön varmistamiseksi.

Ilmoitus tulee vain vähän sen jälkeen, kun IBM ilmoitti luopuvansa kokonaan kasvotunnistusjärjestelmän tarjoamisesta ja kehityksestä. Kasvotunnistusjärjestelmien eettinen keskustelu on käynnistynyt poliisiväkivallan kohteeksi joutuneen George Floydin kuoleman jälkeen.

The Vergen mukaan vuonna 2019 MIT:n tutkija Joy Buolamwinin ja Deborah Rajin tekemässä tutkimuksessa selvisi, että Amazonin Rekognition-järjestelmällä oli hankaluuksia tunnistaa tummaihoisia ihmisiä.

Kasvotunnistusjärjestelmällä oli vaikeuksia erottaa tummaihoisen ihmisen sukupuolta. Vaaleaihoisen henkilön kasvojen osalta virhemarginaali oli lähellä nollaa.

Yhdysvalloissa ainakin kaksi poliisilaitosta on käyttänyt Rekognition-järjestelmää.