Yhdysvalloissa tutkitaan parhaillaan suurten teknologiajättien asemaa. Todellisen vaarana on, että ne tukahduttavat kilpailun tallomalla pienemmät jalkoihinsa. Googlesta on tässä yhteydessä puhuttu paljon, mutta myös muun muassa Amazon on suurennuslasin alla.

Vuosien varrella on kuultu erilaisia valituksia siitä, miten Amazonin verkkokauppa tuottaa harmaita hiuksia pienemmille kumppanikauppiaille, jotka myyvät tavaroita jättikaupan kautta. Muun muassa näistä asioista USA:n edustajainhuoneessa ollaan nyt hyvin kiinnostuneita.

Bloomberg kirjoittaa erittäin traagisesta tapauksesta, jossa pieleen mennyt digiloikka ajoi vaatekauppiaan ahdinkoakin ankeampaan tilanteeseen. ”Amazon tuhosi elämäni, enkä tehnyt mitään väärää”, Barak Govani valittaa.

Govanin digiloikka merkitsi kivijalkakaupan sulkemista ja sen 1,5 miljoonan dollarin arvoisen varaston siirtämistä Amazonin suojiin, sen varastoihin. Hän oli harjoittanut merkkivaatteiden myyntiä kivijalkakaupan ohessa 10 vuotta, ja 90 prosenttia myynnistä tuli Amazonin kautta. Oli siis loogista siirtää koko liiketoiminta Amazonin suojiin.

Ratkaisu kuitenkin osoittautui lopulta kohtalokkaaksi. Nyt Govanilla ei ole liiketoimintaa, ei kotia eikä tavaroitaan. Hän majailee vuoron perään äitinsä ja sisarensa sohvalla.

Asiat alkoivat mennä pieleen, kun Amazon ilmoitti epäilevänsä Govanin myymien vaatteiden aitoutta. Se pitäisi todistaa, tai koko varasto tuhottaisiin. Govani toimitti todisteeksi vaatteiden ostamisesta syntyneitä laskuja, mutta ne eivät kelvanneet. Amazonin mielestä laskujen olisi pitänyt olla korkeintaan vuoden ikäisiä, Govani oli hankkinut vaatteet aikaisemmin ja tarjosi esimerkiksi laskuja puolentoista vuoden takaa.

Amazon oli päätynyt epäilemään vaatteiden aitoutta ostajien antamien palautteiden perusteella. Jos Bloombergin kertomat esimerkit ovat kattavia, perusteet epäilyksille olivat höyhenenkevyitä. Yksi ostaja arveli, että hänen saamansa vaate voisi olla väärennetty, koska se ei sopinut hänelle. Toinen valitti, että tilattujen alushousujen pakkaus oli saapuessa ollut rikki.

Barak Govanin puolustustaistelua ei helpottanut se, että hän sai Amazonilta ristiriitaisia viestejä siitä, koska vaatevarastoa ollaan tuhoamassa. Hädässään hän lähetti sähköpostia Amazon-pomo Jeff Bezosille asti, mutta mikään ei auttanut: tuho tuli.

Vielä on epävarmaa, onnistuuko Govani saamaan jonkinlaista hyvitystä Amazonilta. Varmaa on kuitenkin tämä: ”Kauppiaaksi en enää ryhdy, vaikka se on ainoa asia, jossa olen hyvä.”