Koronakurimuksen keskellä ruokakaupassa asioiminen on muuttunut monessa mielessä ahdistavaksi kokemukseksi. Esimerkiksi kylmäkaappien ovia ja kaupan tuotteita kosketaan päivässä useita kertoja, mikä puolestaan on herättänyt huolen taudin tarttumisesta näiden pintojen kautta.

Tätä ongelmaa vastaan Amazon on kehittänyt robotin, joka pyrkii puhdistamaan Whole Foods -ruokakauppaketjun liikkeiden pintoja ja ilmaa uv-valon avulla, uutisoi Business Insider.

Ulkonäöltään robotti on hyvin yksinkertainen. Pyörillä varustetun robotin päälle on asetettu korkea teline, johon puolestaan on kiinnitetty pitkä rivi uv-lamppuja. Kyseinen laite on kehitysasteella, eikä niitä ole toistaiseksi käytössä yhdessäkään varastossa tai liikkeessä.

Uv-valon vaikutusta viruksiin on tutkittu jo pitkään. Esimerkiksi Kolumbian yliopiston radiologian laitos tutkii parhaimmillaan far-uvc -valon vaikutuksia koronaviruksen neutraloimiseksi. Ratkaisun hyvä puoli olisi se, ettei siitä olisi harmia kaupoissa asioiville ihmisille.

Robotin avulla liikkeet voisivat matalin kustannuksin hyödyntää uv-valoa taistelussa koronavirusta vastaan.