Black lives matter -liike on maailmalla voimissaan, mutta joitakin ajatus tällaisesta tasa-arvosta tuntuu tökkivän pahasti. Äärioikeisto ja valkoisen ylivallan kannattajat ovat ottaneet iskulauseekseen ”white lives matter”. Samanhenkiselle kohderyhmälle on todennäköisesti suunnattu Amazonin verkkokaupassa myynnissä ollut lippis.

BBC kirjoittaa, että Amazon on nyt poistanut kaupastaan mustavalkoisen lippiksen, jonka tyly teksti kuuluu ”Black Lives Don't Matter”. Hattua kuvailtiin sivulla elegantiksi, laadukkaaksi, muodikkaaksi ja ”kivaksi lahjaksi” perheelle ja ystäville. Sen mainittiin myös olevan huomiota herättävä, mikä eittämättä pitää paikkansa.

Asiaan otti voimakkaasti kantaa brittiasianajaja Alexandra Wilson, joka pitää tuollaisen lippalakin pääsemistä Amazonin kauppaan todella nolona: ”Eikö siellä ole minkäänlaista tarkastusprosessia?”

Wilson oli pettynyt siihenkin, että Amazonilta kesti turhan pitkään ennen kuin lakki lopulta katosi sivuilta. Hänen mukaansa asiasta ehtivät raportoida useat ihmiset.

Rasistinen päähine ei sentään ollut Amazonin omissa valikoimissa vaan sitä kauppasi yksi sen kumppanikauppiaista. Asiakkaalle niidenkin tuotteet helposti näyttävät itsensä Amazonin myymiltä.

Poiston jälkeen Amazon kommentoi asiaa toteamalla, että kaikkien myyjien pitää noudattaa yhtiön linjauksia: ”Jos näin ei ole, seurauksena voi olla jopa tilin sulkeminen. Kyseinen tuote ei ole enää saatavilla.”