Amishit ovat vanhoillinen uskonlahko joka ei usko kehityksen tuovan mukanaan automaattisesti parempaa elämää. Näin ollen amishit eivät käytä sähköä kuin hyvin harvassa asiassa, ja koneet rajoitetaan esimerkiksi traktoreihin. Yleinen mielikuva amisheista onkin askeettisesti pukeutuvina ihmisinä, jotka vierastavat ulkopuolisia ja liikkuvat paikasta toiseen hevoskärryillä.

Silti heilläkin on tarvetta it-tuelle.

Spiceworks kertoo, että StarLux Illumination on Pennsylvaniassa sijaitseva tietokoneliike, joka valmistaa räätälöityjä koneita amishien käyttöön. Sen omistaja, Steve Blank, on paikallisen amish-lahkon jäsen, ja tietää mitä teknologiaa yhteisö voi käyttää uhkaamatta perinteitä.

Blank aloitti uransa it-teknikkona käyttämällä vanhaa sähköistä Brother DP-500 -kirjoituskonetta, jossa oli sisäänrakennettu taulukkolaskentaohjelma. Kun sen hyöty kaupankäynnissä osoittautui kiistattomaksi, muutkin amishit kiinnostuivat.

Lisäämällä kirjoituskoneeseen kehittyneempiä osia Blank loi The Guardianiksi kutsumansa tietokonesarjan. Minimoidakseen sen modernit piirteet Blank teki Guardianin kopasta jakkaraa muistuttavan puukehikon.

Liiketoiminta on tosin erikoista, sillä Blankin kaupan inventaario on hänen latonsa vintillä. Windows 7 -käyttöjärjestelmää käyttävillä Guardianeilla ei myöskään pääse surffaamaan, vaikka nettiyhteys sähköpostien vaihtamiseen löytyykin. Peleistä, musiikista ja videoviihteestä ei kannata haaveilla.

Blank myy Guardianien lisäksi myös tavallisia kannettavia sekä pöytäkoneita niille asiakkaille, jotka esimerkiksi kaipaavat ekstravääntöä voidakseen rakentaa 3d-malleja joiden pohjalta valmistaa varaosia maatalouskoneisiin.

Luonnollisesti Blank tarjoaa laitteisiinsa myös it-tukea.

Blank korostaa, että hänen myymänsä tuotteet täydentävät amishien elämää. Kyse ei ole perinteistä luopumisesta, vaan niiden kunnioittamisesta samalla, kun pyritään pitämään alati pienenevät yhteisöt elinkelpoisena. Tärkeintä onkin ymmärtää, että amishit eivät pidä teknologiaa itsessään ongelmana, vaan sitä miten helppo sen orjaksi on jäädä.

Uskontotutkija Steven Nolt on yhtä mieltä. Hän sanookin, että siinä missä patakonservatiiviset amishit edelleen kieltäytyvät kaikesta teknologiasta, toiset lahkot saattavat sallia tietokoneiden käytön täysin. Näissä tapauksissa esimerkiksi amishien omistama yritys palkkaa ulkopuolisen yrityksen hoitamaan it-puolen, eikä sitä koeta ongelmaksi.

Lähde: Tivi