JP Morganin analyytikoiden mukaan Apple aikoo siirtää 25 prosenttia iPhone-tuotannostaan Intiaan vuoteen 2025 mennessä. Sama koskee sen muitakin tuotekategorioita, kuten AirPodeja, Maceja, Apple Watchia ja iPadia.

Applen taiwanilaiset valmistajakumppanit Foxconn , Wistron ja Pegatron kasaavat parhaillaan pienen osan uusimmista iPhone-malleista Intiassa, ja ne ovat sijoittaneet viime vuosina rankalla kädellä nostaakseen kapasiteettiaan Intiassa. Niiden suurimmat tuotantolaitokset sijaitsevat kuitenkin edelleen Manner-Kiinassa.

Asiasta uutisoi Reuters.

Apple on pyrkinyt viime vuosina monipuolistamaan laitteidensa tuotantoketjuja ja kasaamaan laitteita yhä enemmän muualla kuin Kiinassa, esimerkiksi Vietnamissa ja Intiassa. Etenkin Intiassa ongelmia aiheuttavat kuitenkin infrastruktuurin ja hygienian puutteet sekä esimerkiksi korruptio.

Foxconnin Intian-tehtailla tuotanto on esimerkiksi pitänyt välillä keskeyttää, kun työntekijät ovat osoittaneet mieltään ruokamyrkytysten takia. Wistronin Intian-tehtailla taas on protestoitu heikoista asuinoloista ja maksamattomista palkoista.

Apple sijoitti 2010-luvulla Kiinaan merkittävästi, koska sen rikastuva keskiluokka nähtiin strategisesti tärkeänä markkinana. Samaan aikaan niin Apple kuin maailman kaikki muutkin elektroniikkavalmistajat tulivat riippuvaisiksi Kiinan tuotantoketjuista: niiden valtavalle kapasiteetille ja koulutetun työvoiman määrälle on ollut mahdotonta löytää yksittäistä korvaajaa mistään muualta.

Tämän vuosikymmenen puolella tästä riippuvuudesta on alkanut tulla yhä selvemmin strateginen riippakivi, kun suuren yleisön huomio on alkanut kääntyä kohti Kiinan ihmisoikeusloukkauksia ja sen aiheuttamia geopoliittisia riskejä Taiwanin suhteen, joka on maailman puolijohdeteollisuuden solmukohta.

Myös Kiinan nollatoleranssipolitiikka koronaviruspandemiaa kohtaan on aiheuttanut arvaamattomia tuotannonseisauksia ja logistisia pullonkauloja.