Andrew Yang tuli kuuluisaksi pyrittyään demokraattisen puolueen esivaaleissa presidenttiehdokkaaksi. Yangilla oli paljon uudenlaisia, erityisesti teknologiaan liittyviä ideoita. Hän ehti kerätä paljon faneja, mutta se ei lopulta kuitenkaan riittänyt. Yang jättäytyi pois presidenttikisasta välittömästi heti ensimmäisten esivaalien jälkeen.

Yangin eniten suosiota kerännyt idea oli perustulosuunnitelma, jota hän kutsui nimellä Freedom Dividend. Verorahoista kerätyn tulon sijaan Yang kehittelee nyt ideaa, jossa rahaa ihmisille kerättäisiinkin somejäteiltä. Yang haluaa, että Facebook ja Google alkavat maksaa ihmisille heidän luomastaan datasta, kertoo The Verge.

Aiemman teeman mukaan nimetyn Data Dividend Projectin tehtävä on saada koko maahan yksityisyyslait, jotka kohtelevat dataa omaisuutena. Projektin päämääränä olisi saada vuoden loppuun mennessä mukaan yli miljoona ihmistä tavoittelemaan tulevaisuutta, jossa kaikki amerikkalaiset saavat korvauksen yhtiöiltä datan jakamisesta.

Vuoden alussa Kaliforniassa otettiin käyttöön laki, joka antaa kuluttajille oikeuden poistaa datansa ja päättää sen jakamisesta. Laissa ei lue mitään datasta maksamisesta, mutta Yangin projekti yrittää näyttää, että idea on suosittu äänestäjien keskuudessa.

Datasta maksaminen ei ole uusi idea, ja Yang kertookin, että hänen ideaansa on vaikuttanut ainakin Jason Lanier. Facebook maksaa jo joillekin sen käyttäjille datasta, mutta vain tietyissä tapauksissa. Yangin Dividend projektin tarkoituksena on saada maksu henkilökohtaisen datan käytöstä osaksi lakia, eikä vaan yhtiöiden päätettäväksi.