The Verge kirjoittaa, että villakoiran ydin on Android-päivitysten jakelumalli. Se on etuajo-oikeuden varaan rakennettu ekosysteemi, ja se estää suurten käyttöjärjestelmäpäivitysten valmistelemisen ja jakamisen käyttäjille.

Ensin Googlen omat laitteet saavat uuden Android-version. Sen jälkeen Google jättää Android-jakelun täysin muiden valmistajien omille harteille. Tämän seurauksena loput kännykät saavat uuden Androidin sitten joskus, riippuen täysin siitä miten nopeasti valmistaja jaksaa valmistella omiin laitteisiinsa sopivan Android-version.

Counterpointin tutkimuksen mukaan tilanne on todella karu.

Tutkimus tarkasteli miten nopeasti Android 9 Pie päätyi käyttäjille. Nokia oli nopein: se aloitti jakelun heti, kun se oli mitenkään mahdollista. Xiaomi aloitti vähän jäljessä, Samsung yllättäen vasta muutaman kuukauden päästä, ja Oppo miltei vuotta myöhemmin.

Nokia myös pääsi parhaisiin tuloksiin: puoli vuotta Pien julkaisun jälkeen noin puolet Nokian laitteista oli päivitetty, ja vuoden lopussa jo 95 prosenttia.

Toiseksi ylsivät Lenovo ja Xiaomi, jotka puolessa vuodessa saivat Pien noin 20 prosenttiin laitteista, ja vuodessa 50-60 prosenttia kännyköistä oli päivitetty.

Muilla valmistajilla luvut jäävät kauas taa. Esimerkiksi Samsung pääsi puolessa vuodessa alle 10 prosenttiin, ja vuodessa vain 20 prosenttiin.

The Verge pitää tuloksia järkyttävinä. Puoli vuotta Android 9 Pien julkaisun jälkeen vain yksi ainut valmistaja oli saanut uuden käyttöjärjestelmän puoleen laitteistaan, ja vuoden kuluessa vain kolme oli yltänyt samaisen 50 prosentin rajapyykin yli.

Tällainen vatulointi tekee tietoturvaparannuksista vaikeaa. The Verge näkee hopeareunuksena sen, että sentään Google on saanut puskettua puhelinten valmistajat ja eri operaattorit sallimaan kriittisten tietoturvapäivitysten välittömän jakamisen. Siinäkin se on Applea jäljessä, joka saa tärkeät päivitykset ripeästi kaikille laitteilleen.

Google itsekään ei saa korjattua tilannetta, sillä se vaatisi koko Androidin ekosysteemin muuttamista.

Android on avoin alusta. Valmistajat saavat vapaasti ottaa sen käyttöönsä ja muokata sitä mieleisekseen. Mitä vanhempaan laitteeseen tällaista käyttöjärjestelmän käsin sorvaamista pitää tehdä, sitä vähemmän se on puhelimen valmistajalle taloudellisesti kannattavaa.

Oma jarrunsa on operaattorit jotka haluavat varmistaa, että kyseiset päivitykset eivät sotke heidän verkkojaan.

Jos Google taas pakottaisi valmistajat ruotuun, ne saattavat hyvin hylätä Googlen tyystin ja ryhtyä käyttämään omaa Android-haaraansa, aivan kuten Amazon teki Fire-tableteillaan.

The Verge ei usko, että Google on valmis ottamaan tällaista riskiä, joten se tyytyy itse luomaansa ja selkeästi rikkinäiseen järjestelmään.