Android 10 on tämän vuoden jättipäivitys, joka tuo mukanaan rutkasti uutta. Pikku hiljaa versio yleistyy eri valmistajien puhelimissa eri muodoissaan. Nyt päivitys on ladattavissa Googlen Pixel 2 -puhelimille ja sitä uudemmille. Myös Essential Phone sai Android 10 -päivityksen jo nyt.

HMD on jo aiemmin kertonut puhelimiensa päivitysaikataulun ja ensimmäiset Nokia-puhelimet saavat Android 10:n vuoden loppuun mennessä.

Google nostaa blogitekstissään Android 10:stä esille 10 eri ominaisuutta.

Älykkäät vastaukset (smart reply) eivät ole Googlen mukaan ainoastaan ehdotettuja viestejä, vaan ne ovat paljon muuta. Jos esimerkiksi tuttava ehdottaa viestissä tapaamista jossain tietyssä osoitteessa, voi viesti-ilmoituksesta hypätä suoraan Google Mapsiin.

Google nostaa esille myös tumman teeman, joka on nyt virallisesti saatavilla puhtaassa Androidissa. Eri valmistajat ovat jo aiemmin lisänneet Android-puhelimiinsa tummia tiloja. Google tuo myös eleohjauksen aiempaa vahvemmin Androidiin.

Uusi Live Caption -ominaisuus tuo tekstitykset kaikkialle. Sen avulla käyttäjä saa halutessaan ruudulle tekstitykset videoista, podcasteista tai ääniviesteistä.

Yksityisyyden hallinnan kerrotaan myös parantuneen. Jatkossa, kun käyttäjä avaa sovelluksen, joka vaatii sijaintitietoja, käyttäjä voi sallia niiden luovuttamisen halutessaan vain sovellusta käytettäessä. Yksityisyysasetuksia on selkeytetty, ja tietoturvapäivitykset jaetaan nyt Googlen Play-kaupan kautta.

Family Link -palvelun kautta vanhempi voi hallita lapsiensa puhelimien käyttöä muun muassa rajoittamalla ruutuaikaa. Sen katuta vanhempi myös näkee sovellukset, joita lapsi on käyttänyt, sekä tarvittaessa sijaintitiedot.

Uuden Focus Moden kautta käyttäjä voi nopeasti sulkea haluamansa sovellukset ja hiljentää niiden ilmoitukset, jotta ne eivät häiritse käyttäjän toimia.