Alkuvuodesta ensimmäisen kerran esitelty Android 11 on nyt julkaistu virallisesti ja vakaa versio on saatavilla Googlen omille Pixel-puhelimille ja muutamille muille puhelimille.

Mikrobitti on jo aiemmin testannut Android 11 -version uudistuksia beetaversion kautta.

Googlen Pixel 2 ja sitä uudemmat Pixel-puhelimet saavat Android 11 -version. Tiedotteessaan Google kertoo, että myös OnePlus, Xiaomi, Oppo ja Realme aloittavat päivityksen ensimmäisille laitteille heti.

OnePlus ei ole vielä kertonut aikataulua Suomen osalta. Samsung on myös luvannut päivittää monet puhelimensa Android 11 -versioon.

Lähiaikoina valmistajat kertovat päivityksistään ja niiden aikatauluista.

Mitä uutta?

Android 11 – niin kuin testissä totesimme – ei tuo paljoa näkyviä muutoksia, vaan valtaosa löytyy niin sanotusti pellin alta. Suurimpia muutoksia on sisäänrakennettu näytöntallennus videomuotoon. Monet valmistajat ovat sen jo aiemmin sisällyttäneet omaan käyttöliittymäänsä.

Ilmoitusvalikkoa on uudistettu ja jatkossa ne jakautuvat eri osioihin eivätkä ole enää kronologisessa järjestyksessä. Viesti-ilmoitukset nousevat päällimmäiseksi, sillä ne ovat usein tärkeimpiä.

Ilmoitukset paremmiksi. Jatkossa ilmoituksia lajitellaan uudella tavalla ja poistettuja ilmoituksia voi kaivella historiatiedoista.

Jatkossa vahingossa poistettuja ilmoituksia voi kaivella ilmoituksien historiasta, jos ominaisuuden on aktivoinut.

Kodin älylaitteiden hallinnoiminen on aiempaa nopeampaa ja hallintasovellukseen pääsee painamalla pitkään virtanäppäintä.

Yksityisyysasetuksia on jälleen viilattu. Tulevassa versiossa yhden kerran käyttöluvan voi antaa mikrofonille, kameralle ja paikannukselle. Aiemmin vaihtoehtoina olivat aina, vain kun sovellus on käytössä ja ei koskaan.

Android 11 poistaa automaattisesti käyttöluvat sovelluksilta, joita käyttäjä ei ole hetkeen käyttänyt. Luvat voi antaa tietysti uudelleen, kun sovellusta taas käyttää.

Google myös laajentaa tietoturvapäivityksien tuomista Google Playn kautta. Puhelimet saavat jatkossakin tietoturvapäivityksiä valmistajan kautta, mutta tiettyjä muutoksia Google pystyy tarjoamaan Play-kaupan päivityksen kautta.