Yksi älypuhelimen käytetyimpiä ominaisuuksia tänä päivänä on sen kamera. Moni asenteleekin puhelimensa täyteen erilaisia kuvankäsittely- ja kamerasovelluksia. Niiden käyttö vaikeutuu hieman tulevan Android 11 -päivityksen myötä.

Uudessa Android-versiossa ei ole enää aina mahdollista valita käyttöön haluamaansa kamerasovellusta jonkin toisen sovelluksen sellaista tarvitessa. Tällä hetkellä jos haluaa vaikkapa lähettää kuvallista palautetta jonkin verkkokauppasovelluksen kautta, kutsuu tämä sovellus kameraa. Mikäli puhelimeen on asennettu useita kamerasovelluksia, saa Android-käyttäjä tällä hetkellä vielä valita minkä niistä ottaa käyttöön kuvatakseen. Tulevassa Android 11 -versiossa tätä mahdollisuutta ei ole, vaan käytössä on kunkin puhelimen oletuskamerasovellus.

Mikään valtaisa mullistus ei ole kyseessä. Jos verkkokauppaan haluaa ottaa kuvat viallisista kengistä juuri tietyllä kamerasovelluksella, voi kuvan napata erikseen ja lisätä sovellukseen kuvagalleriasta. Kyseessä on ennemminkin filosofinen muutos, sillä Androidia on aiemmin pidetty hyvin avoimena ympäristönä, jonka kukin käyttäjä saa muokata täysin mieleisekseen pienimpiäkin yksityiskohtia myöten.

Muutos ei siis vaikuta esimerkiksi Snapchatin kaltaisiin ohjelmiin, joissa on jo oma kamerasovelluksensa. Google perustelee päätöstään TheNextWebin mukaan tietoturvalla. Mikäli puhelimeen pääsee pujahtamaan kameraksi naamioitunut haittaohjelma, ei se saa urkittua tietoja ainakaan muiden sovellusten kautta.