Tuoreen tutkimuksen mukaan Android-laitteet lähettävät valmistajalleen peräti 20 kertaa enemmän dataa kuin iOS-laitteet, kirjoittaa Ars Technica. Molemmat käyttöjärjestelmät lähettävät laitetietoja palvelimilleen kellon ympäri, jopa silloin kun niitä ei käytetä tai jos käyttäjä on kieltänyt jakamasta tietoja.

Irlantilaisen Trinity Collegen tutkija Douglas Leithin mukaan molemmat käyttöjärjestelmät lähettävät telemetriatietoja valmistajalleen. Apple ja Google saavat tiedon muun muassa silloin, kun käyttäjä asentaa laitteeseen sim-kortin tai selaa laitteen asetuksia. Jopa käyttämättömänä laitteet yhdistyvät palvelimiinsa keskimäärin 4,5 minuutin välein.

Käyttöjärjestelmien lisäksi laitteiden esiasennetut sovellukset lähettävät dataa valmistajalle. Applen kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi Siriä, Safaria ja iCloudia, kun taas Androidissa tällaisia sovelluksia ovat muun muassa Chrome, YouTube, Google Docs, laitteen kello sekä Googlen hakupalkki.

Silmiinpistävää tutkimuksessa on se, että Android kerää huomattavasti enemmän dataa kuin iOS. Käynnistyessään Android-laite lähettää Googlelle megatavun verran dataa siinä missä iOS-laite lähettää Applelle noin 42 kilotavua. Android-laite lähettää Googlelle 12 tunnin tarkastelujaksolla noin megatavun, kun taas Apple saa iOS-laitteelta noin 52 kilotavua. Pelkästään Yhdysvalloissa Google vastaanottaa 12 tunnin aikana yhteensä peräti 1,3 teratavua Android-dataa, Apple taas kerää 5,8 gigatavua iOS-dataa.

Google on kiistänyt tutkimuksen tulokset ja sanoo Leithin tutkimusmetodien olleen virheellisiä. Yhtiö sanoo kertoneensa tämän Leithille myös ennen tutkimuksen julkaisua. Googlen mukaan tutkimus vain havainnollistaa, miten älypuhelimet pääpiirteittäin toimivat. Datan keräämisellä taataan yhtiön mukaan laitteiden ohjelmiston ja palvelujen toiminta.

Lisäksi Googlen edustaja on kommentoinut, ettei kaikesta telemetriatietojen jakamisesta yksinkertaisesti voi kieltäytyä, koska jotkin tiedot ovat välttämättömiä käyttöjärjestelmän päivittämiseksi ja paikkaamiseksi.

9to5macin mukaan Androidin keräämä suuri datamäärä saattaa johtua myös siitä, että Androidia käyttää suuri joukko erilaisia laitteita. Tästä syystä käyttöjärjestelmän säätäminen kaikille eri puhelimille ja tableteille vaatii enemmän telemetriatietoja.