Jopa 53 Google Play -kaupan sovellusta on saastutettu uudenlaisella GhostTeam-haittaohjelmalla.

Haittaohjelma on suunniteltu varastamaan Facebookin kirjautumistunnukset ja näyttämään erittäin aggressiivisesti ponnahdusikkunamainoksia käyttäjille.

Haittaohjelma on naamioitu monin eri tavoin. Se esittää esimerkiksi taskulamppusovellusta, QR-koodiskanneria, kompassia, järjestelmää siivoavaa sovellusta, viihdesovellusta tai videoiden lataussovellusta. Haittaohjelman löytymisestä kertoo The Hacker News .

Kun ohjelman lataa, se vahvistaa ensin, mikä laite on kyseessä ja lataa sitten kokonaisuudessaan kaikki haittaohjelman tiedostot laitteelle.

Haittaohjelma on kavala, sillä se kehottaa käyttäjää antamaan ohjelmalle laitteen järjestelmänvalvojan oikeudet.

Ohjelma kerää Avastin mukaan tietoa laitteesta, kuten sen laitenumeron, sijainnin, kielen ja näytön parametrit.

Haittaohjelma tunnistaa, milloin käyttäjä kirjautuu Facebookiin. Tämän jälkeen se avaa käyttäjän puhelimeen aivan aidon näköisen kirjautumissivun ”Facebookiin”. Kun käyttäjä syöttää tietonsa tähän, saa ohjelma käyttäjätiedot vaivatta.

Haitalliset sovellukset poistettu

Trend Micron mukaan varastettuja tietoja voidaan käyttää mahdollisesti vielä haitallisempiin tarkoituksiin. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi valeuutisten levittämiseen tai kryptovaluuttojen louhimiseen. Lisäksi käyttäjätunnuksia voidaan myydä pimeillä markkinoilla.

Kaikki haittaohjelman sisältävät sovellukset on poistettu Googlen Play-kaupasta sen jälkeen, kun tutkijat ilmoittivat löydöstään. Jos laitteelta kuitenkin löytyy kyseisiä sovelluksia, kannattaa varmistaa, että käytössä on Google Play Protect.

Googlen Play -suojaustyökalu auttaa haitallisten sovellusten hallinnassa. Se tunnistaa raportoidut sovellukset ja poistaa ne laitteelta. Lisäksi se voi ilmoittaa jo ennen asentamista, että kyseessä on haitallinen ohjelma.

Avastin mukaan ainakin Mplus Group -sovelluskehittäjän sovelluksista löytyy haittaohjelma. Ainoastaan HayLive-sovellus ei sisällä haittaohjelmaa. Sovellusten kuvakkeet pääset katsomaan yrityksen sivuilta.

Kun sovelluksia lattaa, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka monta latausta sillä on. Tarkista myös kommentit sovelluksesta ja se, kuka sovelluksen on kehittänyt. Kiinnitä huomiota varsinkin siihen, mitä oikeuksia sovellukset pyytävät ja mitä niille annat. Kyseinen haittaohjelma halusi esimerkiksi käyttöönsä järjestelmänvalvojan oikeudet, joiden avulla se pääsee tekemään tuhojaan.

Lähde: Iltalehti Digi