Tulevan Android 12:n kehittäjille tarkoitettu esiversio julkaistiin helmikuussa. Siitä lähtien sen koodiakin on tutkittu tarkoin, jotta saataisiin vihiä tulevista ominaisuuksista. The Verge kirjoittaa, että taas on löytynyt uutta kiinnostavaa.

XDA-Developers kertoo löytäneensä viitteitä siitä, että seuraavassa Androidissa olisi tietokoneiden käyttäjille tuttu ja itsestään selvä elementti: roskakori. Sinne voi heitellä tarpeettomilta tuntuvat tiedostot ja sieltä niitä voi kaivaa esiin, kun kaikki ei sitten ollutkaan ihan niin tarpeetonta. Roskiksen täyttyessä se tyhjennetään, minkä jälkeen roskia ei enää pääse tonkimaan.

Android 12:n roskakori näyttäisi toimivan hyvin samalla periaatteella – mutta kuka sellaista on tähän mennessä kaivannut? Toki tietokoneen käyttäjissäkin on paljon sellaisia, jotka eivät ymmärrä höykäsen pöläystä tiedostojen, kansioiden ja tallennustilan päälle.

Mobiilikäyttöjärjestelmät kuten juuri Android ja myös iOS ovat vieraannuttaneet käyttäjänsä tiedostotasosta yhä etäämmälle, vaikka se tietysti on olemassa niissäkin. Google tarjoaa Android-käyttäjille Files by Google -sovellusta, jolla voi nimensä mukaisesti käsitellä mobiililaitteeseen tallennettuja tiedostoja. Harva kuitenkaan tuntee koko sovellusta saati käyttää sitä.

Uuden Androidin roskakori osaa kertoa, minkä verran sinne siirretyt tiedostot vievät tallennustilaa ja vapauttaa sen tyhjentämällä.

The Verge arvelee, että Androidin roskakorista voi olla hyötyä Files-sovelluksen käyttäjille. Muut sovellukset voivat joko käyttää sitä tai olla käyttämättä. Jo nyt vaikkapa kuvagalleriasovellukset voivat olla aivan itseriittoisia tämän suhteen: niillä voi olla oma roskakori, johon hukkaotokset voi siirtää ja hävittää kokonaan joko heti tai myöhemmin.

Android 12 etenee piakkoin julkiseen beetavaiheeseen, ja sen lopullinen versio julkaistaneen, kun kesä muuttuu syksyksi.