Googlen Android-käyttöjärjestelmää käytetään tällä hetkellä aktiivisesti peräti kolmessa miljardissa laitteessa. Valtaosa laitteista on älypuhelimia, mutta joukossa on paljon muutakin, kuten tabletteja ja televisioita. Sovellustarjonta puhelimilla on varsin laaja, mutta muissa Android-ekosysteemin laitteissa tilanne on selvästi heikompi. Google haluaa korjata tilannetta maksukannustimilla, kertoo Ars Technica.

Google suunnitelma on, että mikäli kehittäjä tekee sovelluksestaan toimivan version useammille alustoille, ottaa Google sen Play Kaupan maksusta vain 15 prosentin osuuden, kun normaalisti yhtiö nappaa 30 prosenttia ja kehittäjä saa 70 prosenttia.

Parempaan siivuun kehittäjä ei vielä pääse vasemmalla kädellä tehdyllä kyhäilyllä, vaan Google on asettanut tarkemmat kriteerit, joilla kehittäjä pääsee rahoihin käsiksi.

Videosovelluksen tulee toimia Android TV:llä, Google TV:llä ja Google Castilla. Audiosovelluksen taas tulee toimia Wear OS:n, Android Auton, Android TV:n ja Google Castin kanssa. Kirjasovellusten tulee tarjota toimiva lukukokemus isolla ruudulla, eli esimerkiksi tabletin tai taittuvanäyttöisen laitteen kanssa. Lisäksi lukusovellusten tulee tukea Entertainment Spacea eli Android-tablettien erillistä viihdevalikkoa, johon koostetaan yhteen elokuvat, sarjat, pelit sekä kirjat.

Laajan laite- ja alustatuen lisäksi Google on asettanut muitakin kriteerejä. Sovelluksilla tulee olla riittävästi kuukausittaisia aktiivisia käyttäjiä sekä riittävän hyvät arviot Play Kaupassa. Kehittäjien on siis oikeasti myös tuettava sovelluksia ahkerasti, mikäli rahat haluavat itselleen napata.

Ohjelmassa on toki muutamia heikkouksia. Koska houkuttimena on muutos maksujen jakoon, eivät mainosrahoitteisten sovellusten tekijät pääse uudistuksesta hyötymään. Lisäksi porkkanaa tarjotaan ensisijaisesti isoille kehittäjille, joiden sovellukset liikuttavat miljoonapotteja.

Huomion arvoista on, että Googlella itselläänkin olisi parantamisen varaa eri laitteiden tukemisessa. Ars Technica mainitsee esimerkkeinä Google Chatin, joka ei tue tabletteja, Wear OS:ää tai Android Autoa, sekä YouTube Musicin, joka ei toimi älykelloissa ja jolla ei ole tabletille räätälöityä käyttöliittymää. Samoin Google Pay -sovellus on tehty vain puhelimille.