Yksi sinnikkäimmistä ict-alan patenttiriidoista on käyty Oraclen ja Googlen välillä. Sen aiheena on ollut Javan rajapinnat ja niiden käyttö Androidissa. Jo 1990-luvulla kehitetty Java siirtyi Oraclen omistukseen, kun tämä osti Sun Microsystemsin runsaat 10 vuotta sitten. Varsin pian tämän jälkeen alkoi riitely Googlen kanssa vuonna 2010.

Oracle vaati Googlelta 9 miljardin dollarin korvausta siitä, että Javan koodia oli käytetty Android-käyttöjärjestelmän luomisessa.

Kyse oli pitkälti Javan rajapinnoista, joiden Google katsoi kuuluvan niin sanotun fair use -periaatteen piiriin, joten sitä sopikin käyttää. Ilmeisesti mukana oli kuitenkin myös koodia, jota selvästi käytettiin luvattomasti. Pääasiassa kiistaa käytiin kuitenkin siitä, oliko koodi vapaasti käytettävissä vaiko ei.

Muun muassa Fast Company kertoo, että Yhdysvaltain korkein oikeus on nyt ratkaissut asian äänin 6-2 Googlen hyväksi. Oracle oli riidan sinne asti vienyt, kun alemmissa oikeusasteissa ei menestystä tullut.

Korkein oikeus katsoo, että Javan rajapinnat solahtavat juuri Googlen kannan mukaisesti reilun käytön piiriin. Oracle ei luonnollisestikaan ole oikeuden päätöksestä mielissään. Sen mielestä Google varasti Javan ja rakensi sitten monopolin, jonka kanssa on mahdoton kilpailla.

Tappiolle päätösäänestyksessä jäänyt tuomari Clarence Thomas toteaa, että jokin on pahasti pielessä fair use -analysoinnissa. Vielä jyrkemmin päätöstä kritisoi Internet Accountability -projektin perustaja ja johtaja Mike Davis:

”Kun Google ei onnistunut hankkimaan lisenssiä, se yksinkertaisesti varasti 11 500 riviä Java-koodia aloittaakseen Androidin kehittämisen. Googlen mukaan varkaus oli tekijänoikeuslakiemme sallimaa käyttöä. Näin se itse asiassa väittää, että teosta oli yleistä hyötyä. Valitettavasti korkeimman oikeuden enemmistö nieli tämän väitteen.”

Moni muu sen sijaan ottaa oikeuden päätöksen iloiten vastaan. Sen katsotaan edistävän ainakin valmiiden rajapintojen hyödyntämistä uusissa tuotteissa. Googlea ovat tukeneet sen taistelussa Oraclea vastaan muun muassa IBM, Microsoft ja Mozilla.