Teknologia-alan kolme suuryritystä ovat lyöneet hynttyyt yhteen, ainakin hetkellisesti. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Amazon, Apple ja Google kertoivat tällä viikolla työskentelevänsä yhdessä Zigbee Alliancen kanssa. Kyseessä on säätiö, joka valmistelee standardeja, joilla eri laitteet kommunikoivat internetin välityksellä.

Zigbeehen kuuluvat muun muassa Samsung ja Ikea. Uusi standardi auttaisi teknologiajättien valmistamia laitteita keskustelemaan keskenään.

Yhä suurempi määrä koteja on nykyään niin sanottuja älykoteja, joissa laitteita ohjataan älykaiuttimien tai kaukosäätimien avulla. Niillä ohjataan lämmitystä, valaistusta ja jopa kodin kylmälaitteita.

"Mutta yhteisen käyttöstandardin puute saa ihmiset hämmennyksiin ja vihaiseksi, kun he yrittävät ymmärtää, miten mikäkin laite toimii", sanovat insinöörit Nik Sathe ja Grant Erickson Googlesta.

"Myös valmistajilla on suuri haaste tehdä laitteita, jotka keskustelevat keskenään."

Amazonin ja Googlen järjestelmät ovat jo valmiiksi varsin avoimia, minkä vuoksi kymmenien tuhansien kolmannen osapuolen valmistajien laitteita voi ohjata näiden älykaiuttimilla.

Sen sijaan Applen HomeKit -standardia lukee vain muutama sata valmistajaa. Globaalin älykotien markkinan uskotaan kasvavan 174,2 miljardiin dollariin vuoteen 2025 mennessä. Näin arvioi MarketWatch.