Apple, Google ja Microsoft ilmoittivat toukokuussa 2022 yhteisestä pyrkimyksestä päästä kokonaan eroon salasanoista.

Pikkuhiljaa päätöksen vaikutukset ryhtyvät näkymään kuluttajien elämässä, kun yritykset lisäävät salasanattomia vaihtoehtoja ja kuluttajat siirtyvät käyttämään niitä.

"Kokonainen siirtyminen salasanattomaan maailmaan alkaa siitä, kun kuluttajat tekevät siitä luonnollisen osan elämäänsä”, sanoo Microsoftin identiteettiohjelmien vastaava varajohtaja Alex Simons Applen tiedotteessa.

FIDO Alliance

Tietotekniikan professori ja Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen johtaja Janne Lindqvist kertoo, että yrityksien ilmoitus on lähtökohtaisesti hyvä uutinen.

"Kolme isoa yritystä on ilmoittanut, että he panostavat salasanattomaan FIDO Alliance -standardiin. Tämä ei siis ole yritysten oma keksintö, vaan he tulevat ottamaan käyttöön näitä standardeja ja tekemään yhteistyötä asian parissa.”

FIDO Alliance on avoin toimialajärjestö, joka kehittää salasanattomia todennusstandardeja, eli erilaisia kirjautumisavaimia ja niiden käyttötapoja.

Kirjautumisavaimet

Yritykset viittaavat salasanattomaan kirjautumiseen nimellä ”passkey” eli vaikkapa kirjautumisavain. Apple käyttää suomennosta ”pääsyavain”.

Kirjautumisavain on salaustekninen kokonaisuus, joka koostuu avainparista. Parin toinen puolisko on sidottu siihen palveluun, sovellukseen tai verkkosivustoon, jota varten avain on luotu. Toinen niistä on sidottu laitteeseen, jolla kirjautuminen tehdään.

Kirjautuminen toimii vain, kun kumpikin avaimen puoliskoista on oikea. Siksi avainta ei voi urkkia huijaussivustojen kautta kuten salasanaa, koska yksinään puolikkaalla avaimella ei tee mitään. Samasta syystä sisäänkirjautumista ei voi tehdä muilla kuin käyttäjän varmistamilla laitteilla.

Käyttäjän näkökulmasta laite, jolla avainta käytetään – esimerkiksi puhelin – varmistaa käyttäjänsä henkilöllisyyden normaaliin tapaan käyttämällä biometristä tunnistautumista – kuten sormenjälkeä tai kasvontunnistusta – tai sitten pin-koodia. Kun laitteen lukitus on avattu, palveluihin kirjautumiseen ei enää tarvita erillisiä salasanoja.

Käytännössä kyseessä on tavallaan laitteisiin ja palveluihin sisäänrakennettu kaksivaiheinen tunnistautuminen, jossa palvelut ja laitteet kuitenkin tunnistavat autentikoidut parinsa automaattisesti. Kirjautumisavaimien on tarkoitus tulevaisuudessa korvata salasanat.

Lindqvist kertoo, että kirjautumisavaimissa on omat haasteensa, ja täyteen salasanattomuuteen ei ainakaan vielä lähitulevaisuudessa päästä.

"Hyvä kysymys on se, että entä jos sinulla on vain yksi laite käytössä. Sitten joudutaan vielä turvautumaan salasanoihin, joita täytyy käyttää näissä tilanteissa varalla. Eli ainakaan lyhyellä aikavälillä ei salasanoista eroon päästä.”

Ero entiseen

Monet eri toimijat ovat jo pitkään tarjonneet fyysisiä FIDO-pääsyavaimia; toimijoita ovat esimerkiksi YubiKey ja suomalainen SpearID. Lindqvistin mukaan merkittävä ero uudistuksessa on se, että kirjautumisavain siirretään nyt puhelimeen aiempien usb-porttiin liitettävien varmistusavainten sijaan.

Lindqvist sanoo, että kirjautumisavain ei välttämättä ole turvallisempi kuin jo laajassa käytössä oleva kaksivaiheinen tunnistautuminen.

"Turvallisuudessa on yleisellä tasolla mukana aina markkinointia, ei tämä välttämättä ole sen turvallisempi. Mutta potentiaalisesti tämä on huomattavasti saumattomampi.”

Helpompi käyttökokemus tarkoittaa sitä, että isompi määrä käyttäjiä ottaa turvauksen käyttöönsä.

Kasvaako riippuvuus teknologiajäteistä?

Googlen, Microsoftin ja Applen yhteisessä pyrkimyksessä salasanattomuuteen on mahdollisuus siihen, että maailman riippuvuus kyseisistä yrityksistä kasvaa.

Jos tileille ei pysty kirjautumaan muuten kuin tietyn laitteen tai toimijan kautta, on käyttäjä sidottu käyttämään aina tätä tiettyä laitetta tai toimijaa.

"Nämä yritykset kovasti väittävät, ettei tässä ole kyseessä käyttäjän lukitus tuotteeseen, mutta kyllä nämä kaikki firmat ovat kuuluisia siitä, että ne pyrkivät kaikin eri tavoin saamaan ihmiset sitoutettua omiin alustoihinsa.”

Lindqvist kertoo, että vielä ei ole selvää, miten kirjautumisavaimet tulevat toimimaan, jos ihminen haluaa vaihtaa laitetta tai alustaa, esimerkiksi Applen puhelimesta Googlen puhelimeen.

Salasanattomuuden riskit

Helposti arvattavat salasanat ovat suuri tietoturvariski, johon kirjautumisavaimilla pyritään vastaamaan. Vastatessaan yhteen riskiin, kirjautumisavaimet saattavat kuitenkin luoda uusia.

"Tietoturvassa on aina kuitenkin sellainen haaste, että myös rikolliset ja väärinkäyttäjät osaavat muuttaa toimintatapojaan”, Lindqvist kertoo.

Uudet tietoturvanparannukset tuovat myös uusia mahdollisia riskejä, jopa kovempaa rikollisuutta.

"Ajatellaan sellaista maailmaa, että kaikilla on kännykkä, jossa sormenjäljellä pääsee melkein mihin tahansa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sä haluat tehdä rikoksia, sen sijaan että varastat pelkän kännykän, otat myös sen sormen siitä matkaan.”

Lindqvist korostaa, että kyseessä on tietenkin hyvin erityyppinen rikos.

”Mutta täytyy miettiä, miten nämä uudet muodot vaikuttavat tuleviin rikoksiin.”