Bloombergin mukaan Apple sekä tämän luottokumppani Foxconn käyttävät väliaikaista työvoimaa moninkertaisesti yli lain salliman rajan.

Kiinassa työntekijöistä vain 10 prosenttia saa olla väliaikaisia keikkatyöläisiä. Applen iPhoneja kasaava Foxconn ylsi 50 prosenttiin, mikä rikkoo työlainsäädäntöä räikeästi.

CLW:n julkaiseman tutkimuksen jälkeen Apple käynnisti oman tutkimuksensa asiasta. ”Väliaikaisten työntekijöiden määrä ylittää standardimme”, yhtiö kommentoi, luvaten tekevänsä tiivistä yhteistyötä Foxconnin kanssa jotta asia saadaan ratkaistua.

Myös Foxconn vahvisti keikkatyöläisten liian suuren osuuden työvoimasta.

Bloomberg kertoo, että osasyynä väliaikaisten työntekijöiden suhteettoman suureen osuuteen on Applen tarve valmistaa nopeasti suuri määrä iPhoneja joulusesonkia varten. Samanaikaisesti Apple kuitenkin painostaa kumppaneitaan parantamaan työntekijöiden oloja. Tämä ajaa hovihankkijat puun ja kuoren väliin.

Osaltaan luku selittyy myös sillä, että suuri osa työntekijöistä oli vain harjoittelijoita, jotka palasivat takaisin kouluun sen jälkeen, kun tutkimus oli jo valmistunut. Sen jälkeen väliaikaisten työntekijöiden osuus tipahti vain noin 30 prosenttiin, mikä sekin on moninkertainen määrä kuin mitä Kiinan työlainsäädäntö sallii.

”Applella on vastuu ja kyky tehdä perustavanlaatuisia parannuksia tuotantoketjunsa työoloihin. Tällä hetkellä Apple kuitenkin sälyttää kauppasodan hinnan kumppaneidensa kautta työntekijöiden niskoille, ja hyötyy kiinalaisten työntekijöiden riistämisestä”, CLW tylyttää.

CLW:n tutkimus paljasti myös muita räikeitä puutteita.

Tuotannon ollessa huipussaan töistä ei voi ottaa lopareita. Keikkatyöläisiltä on myös pimitetty luvattuja bonuksia.

Vaikka Kiinassa on laitonta tehdä yli 36 tuntia ylitöitä kuukaudessa, Foxconnin tehtailla työntekijöitä piiskataan jopa 100 tunnin ylitöihin per kuukausi.

Työntekijöiden on anottava erillistä lupaa olla tekemättä ylitöitä, ja vaikka harjoittelijoilta ylityöt on laissa tyystin kielletty, Foxconnin tehtailla tätä lakia ei noudateta.

Foxconnin tehtaat eivät toimita riittäviä suojavarusteita, eivätkä myöskään ilmoita onnettomuuksista eteenpäin. Työntekijöitä myös solvataan jatkuvasti.

Väliaikaiset työntekijät eivät myöskään nauti palkallista sairaslomaa, kerrytä lomapäiviä tai nauti sosiaalivakuutuksesta, joka kattaa sairashoitokulut, työttömyyskorvaukset tai eläkemaksut.