Apple aikoo jatkossa valmistaa omat suoritinpiirinsä MacBook-tietokoneisiin, kirjoittaa Bloomberg. Ensimmäiset omilla suorittimilla toimivat koneet on tarkoitus myydä jo vuonna 2021.

MacBookeihin kaavaillaan samanlaisia suorittimia kuin iPhoneissa ja iPadeissa. Ensimmäisenä julkaistava läppärisuoritin on Bloombergin tietojen mukaan nopeampi versio seuraavassa iPhonessa käytettävästä A14-sirusta. Siruissa käytetään samaa viiden nanometrin tuotantotekniikkaa kuin mobiililaitteiden siruissa.

Yhtenä motivaationa omien suorittimien tuotannolle on epäilemättä Applen eri laitteiden välinen yhteensopivuus, mikä helpottaisi sovelluskehitystä ja mahdollistaisi nopeamman päivitystahdin.

Ratkaisu tarkoittaa ikäviä uutisia Intelille, joka on toimittanut MacBookien suorittimet jo 15 vuoden ajan.

Viime vuosina perinteinen siruvalmistaja ei ole kuitenkaan kyennyt kasvattamaan suoritintehoja samaan tahtiin kuin aiemmin. Lisäksi yhtiöllä on ollut toimitusvaikeuksia, mikä on Applen mukaan aiheuttanut myynnin sakkaamista. Toisena syynä omien suorittimien valmistukselle lieneekin riippakiveksi muodostuneen Intelin pelaaminen ulos Applen kuvioista.

Applen iPhoneissa ja iPadeissa käyttämät järjestelmäpiirit perustuvat Armin teknologiaan, samoin kuin esimerkiksi Qualcommin sirut. Arm-sirut eivät ole vielä saavuttaneet samoja suoritustehoja kuin Intelin prosessorit, mutta viime vuosina valmistajat ovat pyrkineet tekemään kovempitehoisia Arm-suorittimia. Applen läppärisuorittimiin tulee tiettävästi integroitu grafiikkayksikkö, jollaiseen yhtiön edullisemmat läppärit nojaavat nykyäänkin, tosin Intelin valmistamana.

Odotettavissa on, että Apple avaa suoritinpelin kevyellä läppärillä, sillä ensimmäiset yhtiön itse kehittämät suorittimet tuskin pystyvät tehokäyttöön suunnattujen MacBook Pro -sarjan koneiden vaatimuksiin.