Mistä tiedät, onko puhelimesi kärsinyt pysyviä vahinkoja kastumisen seurauksena? Ongelmaan on olemassa yksi varsin simppeli kikka, jolla kosteusvaurioiden tarkistaminen sujuu helposti. Tämä kannattaa tarkistaa myös silloin, kun olet ostamassa käytettyä luuria.

Applen ja Samsungin uusimmissa puhelimissa on tehtävää varten kehitetty fyysinen indikaattori, joka paljastaa mahdollisen vesivahingon. Ominaisuus saattaa löytyä myös muista puhelimista, ja yleensä tarkastusprosessi sujuu samalla tavalla.

 1. Sammuta puhelin.
 2. Poista sim-kortille ja mahdollisesti microsd-kortille tarkoitettu telakka.
 3. Osoita taskulampulla valoa telakan jättämään aukkoon.
 4. Mikäli aukossa näkyvä vaalea suikale on joka valkoinen tai täynnä pieniä punertavia rasteja, on laite kunnossa. Jos suikale on kokonaan punertava, on kosteutta päässyt puhelimen sisälle.
Näin tarkistat. Applen verkkosivuilla antamassa ohjeessa näytetään, mistä indikaattori löytyy iPhone 12 Pro -puhelimessa.
Varo pinkkiä. Samsungin verkkosivuilla näytetään, miltä positiivinen kosteustestitulos näyttää.

Applen ja Samsungin uusimmat luurit osaavat myös itsenäisesti havaita, mikäli niiden latausporttiin on päässyt valumaan kosteutta. Tästä ilmoitetaan käyttäjälle pop up -ikkunalla.

Mitä kastuneelle puhelimelle pitää tehdä? Ensinnäkin urbaani myytti, jonka mukaan laite pitäisi upottaa riisiin, on täyttä huuhaata, The Conversation kirjoittaa. Sen mukaan käyttäjän kannattaa toimia seuraavalla tavalla.

Toimi näin, mikäli puhelin on kastunut

 1. Sammuta puhelin. Älä painele nappeja.
 2. Jos puhelin on vedenkestävä, mutta kastelit sen johonkin muuhun kuin veteen, upota laite kraanaveteen (älä käytä juoksevaa vettä).
 3. Kuivaa puhelin kankaalla tai paperilla.
 4. Pyri varovasti heiluttelemaan kosteus pois latausportista. Liian aggressiivinen ravistelu saattaa saada kosteuden liikkumaan laitteen sisällä.
 5. Poista sim-kortti.
 6. Voit varovasti yrittää kuivata puhelinta käyttämällä paineilmaa apuna. Älä käytä esimerkiksi kuumailmapuhallinta, sillä se voi sulattaa muoviosia.
 7. Jätä puhelin kuivumaan tuulettimen eteen.
 8. Voit vaihtoehtoisesti asettaa puhelimen ilmatiiviiseen rasiaan yhdessä silikageelipussien kanssa. Nämä kosteutta sitovat pallot ovat tuttuja kuivatuotepaketeista, ja ne voivat auttaa kosteuden imemisessä.
 9. Lataa puhelin vasta kun olet varma, että laite on kokonaan kuiva.

Tutustu vielä Samsungin ja Applen ohjeisiin koskien puhelinten vesivahinkoja. Mikäli laite on kärsinyt merkittäviä kosteusvaurioita, on se syytä viedä ammattilaisen tarkistettavaksi.