Ruotsalainen it-laitteiden johtoja valmistava Le Cord on kehittynyt kirjaimellisesti verkkoyhtiöksi. Le Cord valmistaa iPhonen latauslaitteisiin sopivia johtoja "haamuverkoista" eli meriin hylätyistä vanhoista kalastusvälineistä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vesistöihin hylätystä muovijätteestä kyetään valmistaman it-jätti Applen sertifikaatit ja laatuvaatimukset täyttäviä kierrätystuotteita.

Joka vuosi valtameriin dumpataan yli 640 000 tonnia vanhoja kalastustarvikkeita, kuten trooleja, verkkoja, rysiä ja siimoja. Näitä hylättyjä tarvikkeita kutsutaan "haamuverkoiksi", jotka jatkavat kalojen ja muiden merenelävien pyydystämistä vielä kauan ajelehtimaan jouduttuaankin.

Kuluu jopa satoja vuosia ennen kuin haamuverkot lopulta hajoavat mikromuoveiksi, The Marine-Executive -uutissaitti kirjoittaa.

It-johtojen raaka-aineitta jopa luvattomista aseista

Haamuverkot eivät ole suinkaan ainoa Le Cordin kierrätysraaka-aineen lähde. Yritys on tänä vuonna alkanut valmistaa latauslaitteiden ja it-johtojen suojakuoria muovista valmistetuista pet-kierrätyspulloista.

Tukholmalaisen LE (Local Electronics) -tutkimusyhtiön vuonna 2013 perustama Le Cord käyttää johtojen raaka-aineeksi myös kierrätysmetallia, jota se kerää muun muassa laittomista käsiaseista.