Microsoft julkaisee xCloud-pilvipelipalvelunsa syyskuussa, mutta The Vergen mukaan iOS-käyttäjät eivät pääse nauttimaan palvelusta. Syynä on App Store -sovelluskaupan tiukka säännöstö, joka estää myös Googlen vastaavan pelipalvelun, Google Stadian, käytön iOS-laitteissa. Nvidian GeForce Now -pelipalvelu toimii puhelimien osalta niin ikään ainoastaan Android-luureissa, ei iPhoneissa.

Apple totesi Business Insiderille, että pilvipelipalvelut eivät nykymuodossaan kelpaa iOS-alustalle, koska ne tarjoavat pääsyn useisiin sovelluksiin suoraan pilven kautta. Tällöin Apple ei voi tarkistaa jokaista sovellusta, johon pelipalveluiden kautta pääsee käsiksi.

”App Store luotiin turvalliseksi ja luotettavaksi paikaksi, josta kuluttajat voivat ladata sovelluksia ja joka on sovelluskehittäjille oiva liiketoimintatilaisuus. Ennen kuin ne [sovellukset] päätyvät kauppaan, kaikki sovelluksen tarkistetaan ohjeistuksen mukaisiksi. Käytännön tarkoitus on suojella kuluttajia ja tarjota rehellinen kilpailutilanne sovelluskehittäjille”, Applen lausunnossa todetaan.

”Pelipalvelut ovat tietenkin tervetulleita palveluumme, kunhan ne noudattavat kaikkia kehittäjiä koskevia sääntöjä. Tämän tarkoittaa muun muassa pelien lisäämistä App Storeen erikseen niin, että ne näkyvät listoilla ja haussa”, Apple sanoo.

Microsoft on myös antanut oman lausuntonsa sen jälkeen, kun se joutui hautaamaan suunnitelmat iOS-alustalla toimivasta xCloud-sovelluksesta.

”Project xCloud -sovelluksemme kokeilujakso iOS-alustalla on päättynyt. Valitettavasti emme nää, miten saisimme toteutettua visiomme tuoda Xbox Game Pass Ultimate -pelaajat iOS-alustalle App Storen kautta. Apple on ainoana alustatarjoajana epäämässä kuluttajilta pääsyn pilvipelaamiseen ja Xbox Game Passin kaltaisiin tilauspalveluihin”, Microsoft toteaa.

Ongelman ydin on siis se, että esimerkiksi Stadia ja xCloud tarjoavat tilausmaksullista palvelua, jonka kautta avautuvat ovet suureen pelikirjastoon. Apple ei siis tiedä, mitä käyttäjä ostaa tai pelaa, koska pelit ovat pilvessä eivätkä tallennettuna käyttäjän laitteelle.

The Verge huomauttaa esimerikisi Shadow- ja Steam Link -pilvipelipalvelut ovat tehneet tarvittavat muutokset ja saanet sovelluksensa siten App Storeen saataville. Microsoftin, Googlen ja Nvidian pilvipelipalveluiden kohdalla tilanne näyttää ainakin toistaiseksi kehnolta, sillä Applen sovelluskauppaan pääseminen vaatisi palveluihin todella merkittäviä päivityksiä.