Applelle on tärkeää, että asiakkaille luvatusta tietoturvasta ja yksityisyyssuojasta pidetään kiinni. Apple kehittääkin aktiivisesti keinoja, millä edes viranomaiset eivät pääse iPhonen sisältöön käsiksi. Joskus kehitetyt ratkaisut eivät kuitenkaan onnistu ihan täysin.

Engadget kertoo, että Apple lisäsi uuden USB Restricted Mode -ominaisuuden iPhone iOS 11.4.1:een 10. heinäkuuta julkaistussa päivityksessä. Sen on tarkoitus kytkeä usb-liitin pois käytöstä jahka puhelin on ollut lukitussa tilassa tunnin ajan.

Tällä tavalla esimerkiksi poliisin käyttämät usb-laitteet jotka generoivat sisäänkirjautumistunnuksia ovat käytännössä hyödyttömiä, sillä puhelin ei vastaanota enää kaapelin välityksellä syötettyjä signaaleja.

Tietoturvayhtiö ElcomSoft löysi kuitenkin ominaisuudesta ikävän bugin.

Mikäli iPhoneen kytketään usb-laite tunnin sisällä puhelimen lukitsemisesta, USB Restricted Moden käyttöönottohetkeä mittaava aikalaskuri napsahtaa nollille.

Käytetyllä lisälaitteella ei ole merkitystä: Elcom testasi Applen omaa Lightning-kaapelia siinä missä usb3-adapteriakin, ja laskuri räpsähti nollille välittömästi.

Elcomin Oleg Afonin uskoo, että tämän avulla puhelimen käsiinsä saanut taho saa pidettyä USB Restricted Moden loitolla käytännössä loputtomiin. Todennäköisyydet sille, että puhelinta ei oltaisi käytetty viimeisen tunnin aikana ovat nimittäin todella pienet.

”Jo kaksi vuotta sitten keskivertokäyttäjä avasi iPhonensa ainakin 80 kertaa päivässä”, Afonin sanoo.

Toisin sanoen, ripeästi toimivan konstaapelin ei tarvitse kuin paikallistaa takavarikoitava puhelin ja kytkeä se yksinkertaiseen adapteriin, niin turvamekanismi ei lukitu koskaan päälle. Sen jälkeen teknikot pääsevät tekemään taikojaan.

Lähde: Tivi