Jo pitkään on käyty keskustelua siitä, mitä Apple aikoo tehdä Yhdysvaltojen ja Kiinan välien kiristyessä. Monet Applen laitteista valmistetaan Kiinassa, jolloin yhtiölle aiheutuu lisäkuluja mahdollisten tariffimaksujen noustessa.

Wall Street Journal raportoi kesällä, että Apple suunnitteli siirtävänsä tuotantonsa Kiinan Shanghaihin. Nyt Apple on vahvistanut tiedotteessaan, että se valmistaa Mac Pro -tietokoneensa Yhdysvaltojen maaperällä.

Tietokoneet valmistetaan myös jatkossa Teksasin Austinissa, mutta osia tehdään myös muissa osavaltioissa, kuten Arizonassa, Mainessa, New Mexicossa, New Yorkissa, Oregonissa, Pennsylvaniassa ja Vermontissa.

”Mac Pro on Applen tehokkain tietokone koskaan, ja olemme ylpeitä ilmoittaessamme, että ne valmistetaan Austinissa. Kiitämme hallintoa tuesta, mikä mahdollisti tämän mahdollisuuden”, Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoo yhtiön tiedotteessa.

”Uskomme vahvasti amerikkalaisen innovaation voimaan. Siksi jokainen Apple-tuote on suunniteltu ja kehitetty Yhdysvalloissa, ja valmistettu 36 osavaltiossa valmistetuista osista, tukien 450 000 yhdysvaltalaistoimittajan työpaikkaa, ja jatkamme kasvua täällä.”

Apple ei ole vielä ilmoittanut Mac Pro -tietokoneidensa eurohintoja, mutta Yhdysvalloissa koneen hinta on alkaen 5 999 dollaria. Uudella Pro Display XDR -näytöllä on hintaa 4 999 dollaria ja näytön jalalla 999 dollaria.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tviittasi heinäkuussa, ettei Apple tule saamaan mitään tariffihelpotuksia Mac Pro -osille, jotka valmistetaan Kiinassa. Presidentti ohjasi Applea valmistamaan laitteet Yhdysvalloissa, jolloin tariffeja ei tarvitse maksaa. Kyseinen tviitti on sittemmin poistettu Trumpin tililtä.

Apple kertoo tiedotteessa sitoutuneensa investoimaan Yhdysvaltoihin 350 miljardia dollaria vuoteen 2023 mennessä. Viime vuonna yhtiö käytti yli 60 miljardia dollaria toimintaan USA:ssa. Suoraan Applen alla toimii tällä hetkellä Yhdysvalloissa 90 000 työntekijää.