Apple on päätymässä oikeuteen vastaamaan syytöksiin viallisiksi tiedettyjen MacBook Pro -mallien myynnistä, kertoo muiden muassa 9to5Mac-sivusto. Ongelma koskee vuonna 2016 esiteltyjä MacBook Pro -malleja, joiden näyttöjen ohuet virtakaapelit aiheuttivat monille ongelmia näytön taustavalon kanssa.

Applen vuonna 2016 esittelemä MacBook Pro -mallisto käytti aiempaa ohuempia näytön johtosarjoja. Kun näyttöä käytön myötä avattiin ja suljettiin, johtosarja alkoi kulua ja oireilla. Ensin tuli niin sanottu näyttämövalaistus, eli näytön alareunassa oli rivi kirkkaampia ja tummempia kohtia kuin teatterin lavalla konsanaan, kunnes lopulta valaistus saattoi pimentyä tyystin laitetta avatessa.

Näyttöongelmat saivat asiakkaat Yhdysvalloissa aktivoitumaan, ja nyt ryhmäkanne on etenemässä oikeuden käsittelyyn. Syytteen mukaan Apple olisi tiennyt ohuen johdotuksen aiheuttamista ongelmista jo testausvaiheessa, ennen laitteiden virallista julkaisua. Julkaisun jälkeen käyttäjät alkoivat vähitellen raportoida ongelmista, mutta Apple ei niihin reagoinut kanteen nostajien mielestä tyydyttävällä tavalla.

Vuoden 2018 MacBook Pro -malleissa ongelma korjattiin vaihtamalla johtosarja kaksi millimetriä pidemmäksi. Kun vanhempia malleja koskeva ongelma sai enemmän julkisuutta, Apple lopulta aloitti takuun ulkopuolisen korjausohjelman, joka koskee vain 13-tuumaisia malleja. Kanteen mukaan ongelmaa on kuitenkin ilmennyt myös isommissa 15-tuumaisissa malleissa.

Muun muassa Applen laitteiden korjattavuuteen keskittynyt iFixit-sivusto tutki johtosarjaongelmaa ja totesi, että mahdollisimman ohueksi suunniteltu näytön rakenne tekee johtosarjan korjaamisesta hankalaa. Itse johtosarja maksaisi vain muutaman dollarin, mutta pelkkää johtosarjaa ei voi vaihtaa, vaan samalla pitää uusia myös näyttöpaneeli, jolloin kuuden dollarin ongelmasta tuleekin 600 dollarin ongelma.

Ryhmäkannetta käsitellessään oikeus aikoo myös selvittää syytökset, joiden mukaan Apple olisi poistanut keskustelupalstoiltaan viestejä, joissa on valitettu laitteiden näyttöongelmista.