Apple on kulkenut yhtiönä pitkän matkan. Vuonna 1997 firma oli konkurssin partaalla, 10 vuotta myöhemmin se esitteli käänteentekevän iPhone-puhelimen. Edelleen 10 vuotta myöhemmin Apple valmistautuu juhlamallin, iPhone 8:n julkaisemiseen.

BGR:n Zach Epsteinin mukaan maailma on matkalla älypuhelimien jälkeiseen aikaan, ja Apple vilautti siitä maailmasta pienen palan maanantaina Wwdc-kehittäjätapahtumansa tuotejulkistustilaisuudessa.

Tilaisuudessa ei esitelty uutta puhelinta, mutta tulevasta iPhone 8:sta liikkuu jo runsaasti huhuja.

10-vuotiaan iPhonen uusimmassa mallissa ei ilmeisesti nähdä enää fyysistä kotinäppäintä. Sormenjälkitunnistin on upotettu näytön alle, eikä näytössä ole käytännössä lainkaan reunoja. Puhelimen takaosa on lasia, mikä mahdollistaa langattoman lataamisen. Kamerat suunnitellaan 3d-skannaamista ja AR-sovelluksia silmälläpitäen.

Epsteinin mukaan iOS 11:n ominaisuudet osoittavat, että Apple tulee hyödyntämään lisättyä todellisuutta, ja sen yleistyessä tarve konkreettiselle älypuhelimelle vähentyy. Ääniohjaus on jo osa iPhonen, Apple Watchin ja HomePodin ohjaamista. Digiapuri Sirin osuus on kasvanut huomattavasti, ja kokonaisuudessaan puhelin on entistä avuliaampi väline arkielämässä.

”Tämä on mobiilin tiedonkäsittelyn tulevaisuus, eikä se sisällä minkäänlaista ’älypuhelinta’… Microsoftin HoloLensin kaltaiset tuotteet ovat osoittaneet, kuinka jännittävä asia AR on suljetussa tilassa. Applen iOS 11:n kanssa ottamat askeleet näyttävät, millaista AR voi olla tosimaailmassa”, hän toteaa.

”On jännittävää kuvitella maailma, jossa kaikki on ’näyttöä’.”

Epsteinin mukaan Applen iPhone on paljolti vastuussa siitä, millainen digielämämme nykyään on, mutta mikään ei kestä ikuisesti.

”Mobiilin tiedonkäsittelyn tulevaisuus ei löydy pienestä laatikosta kädessämme tai taskussamme – se elää kaikkialla ympärillämme.”